Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Autorska prava na grafičku pripremu
PostPoslato: Sreda,07.3.2018. 13:58:30 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,07.3.2018. 13:47:07
Postovi: 1
Poštovani,

situacija koju mi je prijatelj danas preneo me je zainteresovala da porazmislim i sam na temu zašte autorskih prava za ovaj konkretan slučaj, te sam se potrudio da Vam predstavim neke aspekte u ovom domenu koje ja smatram relevantnim.

Prijatelju koji se bavi turizmom su iz njegove opštine tražili novac kako bi mu dali fajl sa grbom grada koji bi on mogao iskoristiti kao detalj na autobusu koji brendira. Dakle on bi time besplatno reklamirao grad na svojim vozilima. Rečeno mu je da je razlog zbog kog se fajl mora platiti to što je dizajner ili grafički tehničar koji je iscrtao taj grb njega zaštitio autorskim pravima. Dakle dizajner koji je napravio pripremu za štampu tog grba nije osmislio taj grb, već je samo precrtao heraldički simbol koji je star nekoliko vekova - napravio je digitalnu verziju postojećeg simbola, tj vektorski fajl koji se može koristiti na internetu, za potrebe štampe i sl.
Ono što me zanima da li je zaštita autorskih prava u toj situaciji u skladu sa zakonom obzirom da, koliko shvatam, grb grada/opštine bi valjda trebao biti javno dobro i dostupan svakom na korišćenje uz eventualno neka pravna ograničenja ? Pošto se ja takođe bavim grafičkim dizajnom znam da na sajtu moje opštine mogu da se besplatno preuzmu vektorske verzije svih varijanti gradskog grba (mali, srednji i veliki). Jedino je napomenuto da postoje ograničenja ko sme koji grb da koristi i za koje potrebe - npr. mali grb smeju svi da koriste, dok je veliki rezervisan samo za javne ustanove grada (uprava, škole, muzej, biblioteka itd.)
Svestan sam da recimo u izvođenju klasične muzike postoji slična, ali rekao bih ne i identična situacija. Simfonijski orkestri npr. imaju pravo da, svoje izvođenje nekog dela koje je staro vekovima i predstavlja javno dobro, snime i zaštite autorskim pravima. Smatram da je razlika između slučaja ovog grba i izvođenja kompozicije ta što je izvođenje kompozicije interpretacija, a ne verna reprodukcija, dok je ovaj vektroski grb kopija originala - reprodukcija, samo na digitalnom mediju. Autor grba nije modifikovao, niti mu je bilo dozvoljeno da u procesu rada koristi umetničku slobodu i modifikuje grb po svojoj volji, za razliku od orkestra i dirigenta koji pri interpretaciji muzičkog dela to rade.

Mislim da tu dolazi možda do zabune po pitanju razlike između procesa dizajna i procesa pripreme za štampu. I jedno i drugo su u domenu posla grafičkog dizajnera, ali je prvo kreativni/stvaralački proces, dok je drugo jasno definisan tehnički proces. U slučaju grba, rađena je samo tehnička priprema, odnosno prilagođavanje simbola digitalnoj formi. Smatram da proces koji je korišćen prilikom pripreme fajla nije nikakva posebna industrijska procedura koja bi mogla biti recimo poslovna tajna ili vlasništvo onoga ko je fajl izradio, jer je u pitanju skup radnji koji može da izvede svako ko je tehnički obučen da radi taj posao, te stoga mislim da onaj ko je izradio pripremu za štampu tog grba nije u njega ugradio neku specifičnu i njemu jedinstvenu vrednost kojim bi stekao pravo da svoj proces pravno zaštiti kroz zaštitu samog dela.


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010