Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Zastarelost potrazivanja
PostPoslato: Utorak,27.3.2018. 21:50:37 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,09.11.2016. 15:32:57
Postovi: 2
Interesuje me, ako zastarelost nastupa na neradan dan, da li se rok za zastarelost pomera na prvi sledeći radni dan?

Naime, ja sam se pozvala na zastarelost duga (koja je nastupila 20.06.- što je subota), a tužba je predata 22.06. (ponedeljak).

Da li će mi zahtev biti odbijen?


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Zastarelost potrazivanja
PostPoslato: Sreda,28.3.2018. 16:30:21 
Pismeni član
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,08.10.2011. 15:43:55
Postovi: 32
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Novom Sadu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Sofia24 napisa:
Interesuje me, ako zastarelost nastupa na neradan dan, da li se rok za zastarelost pomera na prvi sledeći radni dan?

Naime, ja sam se pozvala na zastarelost duga (koja je nastupila 20.06.- što je subota), a tužba je predata 22.06. (ponedeljak).

Da li će mi zahtev biti odbijen?


Postovana,

Ovo je diskutabilno pitanje i odluke variraju od prvostepenih pa do Vrhovnog suda jer se tumacenja razlikuju. Pokusacu da pojasnim.

Prema Clanu 77. stav 3 Zakona o obligacionim odnosima:
Ako poslednji dan roka pada u dan kada je zakonom određeno da se ne radi, kao poslednji dan roka računa se sledeći radni dan.

U nekim odlukama moze se naci obrazlozenje suda kako je subota radni dan poste, te je slanje moguce jer se kao dan podnosenja gleda dan urucenja tuzbe posti. Suprotno ovome kako dezurna posta radi svaki dan, subotom i nedeljom, 24h, ispada da je ovo moguce ciniti uvek, sto nema smisla, te se licno ne bih oslonio na ovaj vid tumacenja.

Dok u Clanu 103. stav 4 i 5 Zakona o parnicnom postupku stoji:
Ako poslednji dan roka pada na državni praznik ili u nedelju ili u neki drugi dan kad sud ne radi, rok ističe protekom prvog narednog radnog dana.
Odredbe stava 4. ovog člana primenjuju se i na rok u kome po posebnim propisima mora da se podnese tužba, kao i na rok zastarelosti potraživanja ili nekog drugog prava.


Dakle prema tumacenju ovog clana, zakljucuje se da se posmatraju jedino radni dani suda, pa ako je sud konkretnu subotu radio regularno i ako je bilo istaknuto da ce tako raditi, u tom slucaju bi se subota smatrala za poslednji dan za predaju, u suprotnom to bi bio ponedeljak.

Licno smatram da ce se ponedeljak u ovom slucaju prihvatiti za poslednji dan za predaju (ako sud nije radio u subotu), ali siguran odgovor verujem da ne postoji zbog kontradikcije u tumacenju clanova zakona i zato dajem sansu i suprotnom misljenju, koje bi Vama odgovaralo. Svakako Vam predlazem da se posavetujete sa advokatom koji ce uvidom u Vasu dokumentaciju i poznavanjem prakse nadleznog suda moci da Vam da najblizi odgovor.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Zastarelost potrazivanja
PostPoslato: Subota,02.2.2019. 16:01:47 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,02.2.2019. 15:35:34
Postovi: 1
Potreban mi je savet/informacija u vezi zastarelosti potraživanja i potrudiću se da što detaljnije opišem slučaj.
Naime, 2013 godine sam uzela dozvoljeni minus u banci sa rokom otplate od 1god. koji je iznosio tada oko 30.000din. U medjuvremenu sam ostala bez posla i taj dug nisam vratila. Banka mi je slala opomene, i s obzirom da tada nisam bila u situaciji da to vratim dug je"prodala" nekoj od Agencija za naplatu dugova,iznos bio oko 50.00din.
S obzirom da nisam mogla ni njima da vratim taj novac slučaj je došao do izvršitelja. To se sve desilo u 2014godini. Izvršitelj je sačinio zapisnik u kome je naveo da nema mogućnosti za plenidbu i naplatu zbog nemaštine i lošeg materijalnog stanja jer u tom momentu ja nisam imala apsolutno ništa na svoje ime (platu, pokretnu i nepokretnu imovinu), čak sam u tom periodu bila i korisnik socijalne pomoći. Izvršitelj mi je napomenuo da će ako se zaposlim u narednom periodu oni to znati i da tada mogu da mi "zaplene" deo zarade da bi naplatili dugovanje. Ja sam zasnovala radni odnos u 2017god medjutim meni ništa od nikog ne stiže ni dan danas.
Od kad je izvšitelj sastavio taj zapisnik mene niko više nije kontaktirao do danas niti mi šta stiglo poštom, ni sud,ni agencija, ni banka.
Htela sam sada u svojoj banci da uzmem čekove medjutim rekli su mi da je to nemoguće jer u kreditnom birou imam to dugovanje gde stoji da je "ugašeno otpustom" i da moram od banke u kojoj sam napravila to dugovanje da tražim da to izbrišu iz KB.

Mene sada zanima da li ja imam prava da se pozovem na zastarelost potraživanja i da po tom osnovu oni izbrišu to u KB ili ipak moram da platim taj dug i šta mi je od dokumentacije potrebno u oba slučaja?
Hvala unapred na odgovoru.


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010