Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: VANSUDSKO PORAVNANJE
PostPoslato: Četvrtak,06.8.2009. 13:23:29 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Ponedeljak,04.5.2009. 12:08:17
Postovi: 23
Krajem 2005 god. prodao sam robu u iznosu od oko 450.000,oo din. a 17.04.2008.god. uradio sam sa kupcem VANSUDSKO PORAVNANJE da u u 6 rate izmiri obavezu.Do suđenja je platio oko 1000 evra kada sam povukao tužbu a posle toga ništa.Opet smo se dogovorili da do 01.05.2009.god. plati dug i opet ništa nije platio.Danas sam pokušao da razgovaram ali sam dobio odgovor da nema nameru da plati i da ti papiri nisu validni.Zato me interesuje dali ovo VANSUDSKO PORAVNANJE koje smo potpisali ima neko značenje da je priznao dug ili to ništa ne vredi i da sam na taj način prevaren.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: VANSUDSKO PORAVNANJE
PostPoslato: Četvrtak,06.8.2009. 22:01:28 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,28.1.2009. 15:14:59
Postovi: 939
Lokacija: Srpska Atina
Rod: Bata
Ako je punovažno vansudsko poravnanje, niste prevareni. Možete ponovo da podnesete povučenu tužbu. Vansudsko poravnanje jeste i priznanje duga, ali dug svakako postoji ako je primio robu, potpisao otpremnicu i primio fakturu.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: VANSUDSKO PORAVNANJE
PostPoslato: Četvrtak,06.8.2009. 22:03:07 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Ponedeljak,04.5.2009. 12:08:17
Postovi: 23
šta to znači punovažno sudsko poravnanje


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: VANSUDSKO PORAVNANJE
PostPoslato: Četvrtak,06.8.2009. 22:32:38 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,28.1.2009. 15:14:59
Postovi: 939
Lokacija: Srpska Atina
Rod: Bata
Vi imate VANsudsko.
FORMA: Mora biti potpisano i pečatirano, ako ga zaključuju ovlašćeni predstavnici u privredi. Pisani oblik.
SADRŽINA: mora biti materija oko koje se možete poravnati jer se ne može oko svega poravnati. Ovo Vaše je nešto oko čeka se MOŽETE poravnati. Dalje, moraju postojati uzajamna popuštanja kao npr. reprogram duga (otpis nekih kamata, produženje nekih rokova, plaćanje dela duga odmah...)

Sudsko poravnanje mora biti punovažno inače ga sud neće prihvatiti. To je opet slično kao i vansudsko, ali se unosi u zapisnik pred sudom i potpisuje.

Ali, zadržao bih se na vansudskom poravnanju. Ono što ste naveli u prvom postu ukazuje da je poravnanje punovažno jer se uvodi obaveza plaćanja na rate (pretpostavljam da je ranije bilo odjednom).

Sada, povučena tužba se mora ponovo podneti. Sada nema nazad. Kada je podnesete, možete se poravnati, ali samo sudski. Velika je razlika između sudskog i vansudskog poravnanja u tome što se za realizaciju vansudskog mora tužiti pa se pravnosnažna presuda prinudno izvršava po ZIPu, a sudsko se odmah izvršava po ZIPu tako da preskačete parnicu.
A u izvršenju će on Vas moliti da plati, ako znate da ga "stisnete" kako treba.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: VANSUDSKO PORAVNANJE
PostPoslato: Utorak,22.5.2012. 14:27:53 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,22.5.2012. 14:07:16
Postovi: 1
Molim Vas, da mi pomognete

2006 god. sam potpisala sa Javnim Preduzecem za Izgradnnju iz Obrenovca vansudsko poravnanje da menjamo zemljiste koje nam oduzimaju u zadnjem delu dvorista za zemlju koja nam se treba dodati u prednjem delu dvorista. Naravno, vansudsko poravnanje je sa pecatom Javnog preduzeca i potpisom direktora.

Vec mesec dana, obijamo pragove raznih opstinskih sluzbi, kao i pragove kancelarija istoimenog preduzeca i dobijamo odgovor da vansudsko poravnanje ne vazi. Da je to sada u nadleznosti Grada Beograda i da od tog posla nema nista.

Na zemljistu koje nam je oduzeto sada se nalazi ulica i mi smo vezanih ruku. Oni nam nude da nam plate tu zemlju po nekoj utvrdjenoj ceni koja je smesna, a zbog toga sto se ni u prvom slucaju nismo mogli dogovoriti oko cene zemljista, mi smo se dogovorili da menjamo zemlju za zemlju i to potpisali.

Zanima me da li je istina da sudsko poravnanje vise ne vazi i koja su moja prava. Takodje me zanima, obzirom da ja nemam novaca da pokrecem parnicni , ili bilo kakav sudski postupak, da li troskove suda i mog advokata placa strana koja vrsi eksproprijaciju, ukoliko zaista ne vazi vansudsko poravnanje i ja se odlucim za soluciju da kad vec moraju da isplate zemljiste koje su oduzeli i zaposeli 2006. god. da to bude po pravoj trzisnoj vrednosti.

Unapred hvala

Danijela


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: VANSUDSKO PORAVNANJE
PostPoslato: Utorak,22.5.2012. 14:40:05 
Stanoviti gospodin iz Službe
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,20.1.2008. 17:01:53
Postovi: 17222
Pre svega, trebali ste tada da se obratite advokatu i da ne čekate da prođe više od pola decenije pre vaše reakcije, ali šta je tu je.
Što se tiče postupka, po pravilu strana koja izgubi plaća troškove odnosno, mada postoje i izuzeci od toga (razlozi pravičnosti, neznatan uspeh tužioca i sl.) kada sud može odrediti i drugačije (npr. da svako snosi svoje troškove).

Izdvojte nešto para (spram onoga što možete da izgubite to je sitno) i odite kod nekog advokata da pogleda to što imate od spisa, pa procenite na licu mesta šta vam se isplati. Treba videti ko je, kada je i šta je tu vama sročio i da li je to izvodljivo. Pitanje je i da li je to Javno preduzeće moglo uopšte da raspolaže sa tim što su vam "ponudili" u zamenu.

_________________
"Everything I tell you is a lie. Every question I ask is a trick. You will find no truth in me." - Vergere


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010