Citiraj:
kako i da li je moguce primljeni poklon vratiti, ili kako ugovor proglasiti nistavim ako sam ja poklonoprimac a poklonodavac je jos ziv i nije mu potrebno dozivotno izdrzavanje ili bilo sta slicno?
Citiraj:
Da li ja mogu jednostranim... dokumentom da poklon vratim, i ako mogu, da li to automatski ponistava ceo ugovor ili treba i drugi poklonoprimac da potpise da i on vraca njegov deo, a ako on nece da to uradi, kako je moguce ponistiti ugovor o poklonu tako da se sve vrati u prvobitno stanje, ako sam ja poklonoprimac?
Zanimljiva pitanja, za razmišljanje.
A zašto jednostvano poklonodavac ne opozove poklon? Jer je ovo i inače jednostrano obavezan ugovor, odnsno prouzrokuje obavezu samo za jednu stranu - poklonodavca.
Mislim da ugovorne strane ugovor o poklonu mogu i sporazumno raskinuti, kao što se i svaki drugi ugovor može raskinuti, tako može i ovaj, što da ne. Samo se treba obratiti pažnja na neke posledice koje proizilaze iz tog raskida kasnije.
Naime, kada je ugovor o poklonu zaključen kao realan ugovor (kada je bila u pitanju predaja stvari, što je i kod vas slučaj), njegov sporazumni raskid nije moguć, bar tako kaže teorija koja se uči na pravnom fakultetu. Jer bi sam sporazum o njegovom raskidu značio zaključenje novog ugovora u kojem strane ugovornice imaju samo promenjene uloge, jedna postaje dužnik obaveze, a druga poverilac obaveze, što je i tačno.
Znači, sporazumni raskid je moguć samo kada se ugovor zaključuje bez predaje stvari.
Dalje, sporazumni raskid nema retroaktivno dejstvo, pa ukoliko je poklonodavac delimično ispunio svoju obavezu, ne može tražiti povraćaj datog (sem ukoliko je to posebno ugovoreno, a što se u većini ugovora u praksi ne radi), već se gasi samo njegova dalja obaveza ispunjenja za budući period.
Pitanje: Da li u ugovoru postoji možda odredba koja dozvoljava poklonodavcu da jednostrano raskine ugovor?
Što se tiče opet tog sporazumnog raskida ugovora, važi pravilo da nije u suprotnosti sa javnim poretkom i dobrim običajima zato što su osnovna načela ZOO-a obavezna za sve obligacione odnose bez obzira gde su i na koji način regulisani, pa tako i za ovu vrstu obligacionog odnosa - dobročinih.
Moje mišljenje je opet da se može vratiti poklon, ne postoji nikakva zabrana u zakonu, da poklonoprimac vrati poklon, odnosno da ne može da vrati primljeni poklon. Takođe mislim da će se povraćaj poklona odraziti na ugovor samo u delu u kome se nepokretnost poklanja vama, a u delu ugovora kojim se vrši poklon drugom licu, ugovor će ostati na snazi.
Ne znam kakva je sudska praksa po ovom pitanju ali verujem da je zanimljiva.
Sačekate na još neke odgovore članova foruma možda neko vam da praktičniji odgovor, je nisam mogao.