Bez uvida u papire i ugovore koje ste potpisivali teško da možemo da vam damo konkretan savet.
Ono što možda možemo da vam kažemo je da tu nešto smrducka i da nije sve onako kako ste Vi napsiali. Kako to da niste obavešteni?! Tužba se uvek dostavlja tuženom na odgovor, tuženi se poziva na ročište itd. To je parnični postupak i tuženi je strana u postupku i ima određena prava i dužnosti.
Citiraj:
Uveo sam ADSL, januara 2010. Racune za 3G internet sam placao do septembra 2009. Bili su papreni, 6-7000 mesecno, onda sam odustao od placanja istih. U medjuvremenu mi iskljuce 3G, ja koristim ADSL i njega redovno placam.
Niste raskinuli ugovor za 3G pretplatu i u tome je ceo problem, oni su vam isključili uslugu pružanja internet usluga preko 3G mreže zato što
niste izmirivali račune, a ne zato što ste uveli ADSL. U međuvremenu iako niste koristili uslugu koju su Vam pružali, oni su obračunavali mesečnu osnovnu pretplatu za internet, jer je ugovor zaključen na 2 godine i ugovorni rok nije bio istekao u međuvremenu. Ovaj sad dug koji se pojavljuje je taj neizmireni deo od kad ste prestali da plaćate pa do kraja ugovornog perioda.
Citiraj:
Za dug za 3G internet sam utuzen na 11000 dinara MAJA 2010, a ja nisam ni papiric dobio o tome, niko me nije ni obavestio, uopste nista zvanicno nisam dobio od njh, od suda ...
Trebali ste da dobijete, opomenu pred utuženje, pa tužbu i ostala pismena, iako je u ovom slučaju u pitanju nadležnost suda koja je ugovorena između Telekoma i Vas (a to je najčešće nadležnost nekog suda u Beogradu, a ne kao što je po zakonu nadležnost suda po mestu prebivališta tuženog), sud je bio u obavezi da vas kao stranku u postupku obaveštava dostavljanjem pismena.
Citiraj:
Interesuje me, koje ja mogu imati posledice? Jesam li obavezan da platim to Telekomu? Sudu? Mogu li na rate (samoinicijativno da na taj racun uplacujem po 2-3000 mesecno)? Jel OK da me ne obaveste o tome uospte?
Pa morate da platite taj dug, obavezni ste jer Vam je to bila ugovorna obaveza. Dug plaćate Telekomu a ne sudu, i možete na rate, ali morate o tome da se dogovorite sa Telekomom. Inače, nije OK da Vas o tome ne obaveste.