Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Držalac - Korisnik, da li je ogromna razlika?
PostPoslato: Sreda,03.10.2018. 09:03:34 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,11.2.2014. 10:47:47
Postovi: 27
Lokacija: Beograd
Rod: Bata
Izvinjavam se što otvaram novu temu, mislim da ću lakše dobiti odgovor ili bar utehu da će sve biti u redu.
Naime, moja majka vodi spor oko utvrđivanja vlasništva nad objektom za koji je odavno podnela postupak legalizacije - ozakonjenja. Objekat je zajedno sa još objekata nasleđen, ali je te druge objekte majka prodala. Zbog tadašnjeg važenja zemljišne knjige, majka je prodalava idealne delove, pa su tako kupci njoj, a i ona njima postali suvlasnici na svim objektima.
Proširivanjem i doziđivanjem objekata i uspostavljenjem katastra nepokretnosti, objekti su numerisani, a moja majka i ostali kupci, po zakonu o državnom premeru i katastru upisani kao "držalaci", svako sa svojim udelom (različit), a objekti su upisani kao "izgrađeni bez odobrenja za izradnju".
Za nastavak postupka ozakonjenja, majci je tražena fizička deoba, a ostali to neće da urade. Sekreterijat za ozakonjenje kaže "ne znamo čije je šta, da bismo mogli da ozakonimo". Povela je parnicu za utvrđivanje vlasništva, gde je dobijena prvostepena presuda, koja još nije pravosnažna, jer je predmet po žalbi otišao na Apelacioni sud.
Problem, je što je advokat u presudi omaškom tražio i postupkom dobio da je ona "jedini i isključivi korisnik" objekta tog i tog, a da je presuda osnov za upis prava korišćenja u nadležni katastar nepokretnosti?!
Juče se uhvatio za glavu, kako je trebao da traži da ona bude "jedini držalac", jer tako piše u listu nepokretnosti.
Da li imamo problem, što je dokazano da je moja majka jedini i isključivi korisnik, a ne držalac?!
Jeste, znam da držalac ima faktičku vlast, pa valjda isto to ima i korisnik, jer to koristi?!
Napominjem da mi je ideja da ako presuda postane pravosnažna prvo uradim ozakonjenje, pa onda knjiženje u kastatru.
Da li sekretarijat za ozakonjenje može da pravi problem, obzirom da nisu znali "čije je šta"? Sada znaju da moja majka to isključivo koristi, pa uz napomenu da je ona to sve nasledila i oduvek koristila, (hoću da kažem da kao korisnik nije pala sa neba), da li im je to dovoljno da je to njeno i da ostali nemaju veze sa tim objektom i da ona može da nastavi postupak ozakonjenja?
Da napomenem da je u obrazloženje presude to sve lepo napisano, da je ona to nasledila, šta je prodala, šta koristi i dr.

Molim ljude dobre volje da ako nešto znaju ili imaju iskustva odgovore!
Hvala svima, izvinjavam se na dugačkom postu!


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010