Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Tuzba za smetanje poseda ili ne?
PostPoslato: Sreda,30.1.2013. 14:50:49 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,16.10.2012. 14:00:06
Postovi: 15
Postovani,
pokojna majka je posedovala stan u ličnom vlasništvu, kupljen iz sredstava nasleđenih od njene majke. Nakon udaje za mog ocuha, prodala je svoj stan i od tog novca je kupljeno zemljište i na tom zemljištu je podignuta montažna kuća.
Od majke sam za zivota putem Ugovora o poklonu dobio navedeno zemljište (koje sam uknjizio na svoje ime 1/1). Napominjem da je navedeni Ugovor o poklonu, uredno overen u sudu i dobio sam pecat oslobadjanja poreza u poreskom sektoru nadležne Opštine.Za kuću podignutu na tom zemljištu (koja je u procesu legalizacije i koja je na njeno ime) od majke dobio sam ovlašćenje za pravne i faktičke radnje u procesu legalizacije. Prijavljen sam na toj adresi, deponovao sam tamo dosta ličnih stvari, ali nikada nisam živeo. Godinu dana nakon majčine smrti, očuh (koji je živeo i živi u toj kući od izgradnje) je podneo zahtev za Ostavinski postupak u kojem potrazuje deo kuce i isti je trenutno u procesu. U medjuvremenu, u mom statusu je došlo do promena, supruga je pokrenula zahtev razvod braka i iselila me iz njenog (od pre braka) stana. Kako sam u nezavidnoj situaciji, odnosno sam trenutno zaposlen ali bez ikakvih primanja i neresenog stambenog pitanja, obzirom da nemam gde da zivim, obratio sam se ocuhu sa zeljom da delimo stambeni prostor iako smo u procesu ostavine (a potencijalno i parnice). Medjutim, on me je obavestio da je promenio bravu i da me ne pusta u kucu. Napominjem da je kuca nedeljiva.
Obzirom na jako kratak vremenski rok za tuzbu za smetanje poseda, imam par pitanja:
1. Da li imam pravo na suzivot sa ocuhom u tom posedu za vreme trajanja ostavine ili parnice?
2. Da li da podnosim tuzbu za smetanje poseda, odnosno da li imam osnov da dobijem odobrenje od strane suda za useljenje. I po kom osnovu bi to bilo?
3. ukoliko je pozitivan odgovor pod tackom 2, u najkracim crtama sta bi tuzba morala da sadrzi kako ne bi bila odbacena?
4. Da li bi se nesto promenilo ako bih tuzbu za smetanje poseda (obzirom da nisam pravno lice) podneo i naknadno, ukoliko udjemo u spor?

Ukoliko je bilo šta ostalo nerazjašnjeno, stojim na raspolaganju za sve dodatne informacije.

Unapred zahvalan.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Tuzba za smetanje poseda ili ne?
PostPoslato: Ponedeljak,04.2.2013. 14:53:16 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,16.10.2012. 14:00:06
Postovi: 15
Da l imi iko može odgovoriti obzirom da mi vreme "curi"? makar deo?


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Tuzba za smetanje poseda ili ne?
PostPoslato: Subota,16.3.2013. 13:20:24 
Skriboman
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Četvrtak,22.9.2011. 16:16:59
Postovi: 212
Moj fakultet: PF u Novom Sadu
ako sam dobro razmela Vas slučaj, moje mišljenje je sledeće:
-/pod uslovom da Vaša majka nije ostavila za sobom testament ili ugovor o doživotnom izdržavanju/ Vaš očuh i Vi ste njeni naslednici od trenutka njene smrti i kao takvi nasledićete po 1/2 od navedene kuće. Kako ste naveli, da ste u ozbiljnim teškoćama glede stanovanja ja bih Vam preporučila da odete kod Vaše sudije koji rešava ostavinu, objasnite mu/njoj Vaš slučaj i tražite urgentno rešavanje Vašeg slučaja.

Nasleđivanjem pomenutog dela kuće Vi ćete s Vašom očuhom biti suvlasnici iste i možete da koristite Vaš 1/2 deo kako Vi hoćete.
Ako možete da se dogovorite nema nikakvih problema za suživot
Vi već imate osnov za useljenje a to je da ste naslednik 1/2 dela te kuće
Ako Vam očuh ne dozvoljava da se uselite možete podneti tužbu zbog smetanja poseda ali možete i da tražite razvgnuće suvlasničke zajednice. Ovaj predlog/za razvgnuće/ treba da sadrži podatke o predmetu deobe i udelima zajedničara kao i o drugim licima koja na tom predmetu imaju neko stvarno pravo.
Tužba zbog uznemiravanja treba da sadrži podatke o tužiocu, tuženom, o tužbenom zahtevu /glavni i sporedni tužbeni zahtev
Ako želite sigurnost glede Vašeg podneska obratite se advokatu.
Vaše 4. pitanje nisam razumela.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Tuzba za smetanje poseda ili ne?
PostPoslato: Nedelja,17.3.2013. 19:07:38 
Skriboman
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,24.10.2009. 15:41:42
Postovi: 101
Nisam pravnik, ali znam malo, pa se ogradjujem:

Koliko sam ja razumeo, majka vam je dala kuću za života (otuđila) te ta kuća ne može ulaziti u ostavinski postupak, što verovatno morate dokazivati u tom postupku sa ugovorom o poklonu i ostalom dokumentacijom o vlasništvu.

Problem je što vam je praktično okupirao kuću, te sa tim nema zezanja, obratite se dobrom advokatu, uz naglasak na "dobrom", jer loše napravljena tužba može i da ukopa.

Možda "smetanje poseda" s'tim da vam polazna tačka bude da ste "juče" saznali da je zamenjena brava i da to možete dokazati odn. da tuženi ne može da dokaže da niste "juče" saznali. To vam je najbrže, te ako tako možete postaviti situaciju kako sam naveo, uz konsultaciju sa advokatom, možete izvršiti samopomoć pri smetanju poseda u vidu obijanja i zamene brave u smislu vraćanja u posed i to kad tuženi ne bude u objektu, tj bez situacija bez incidenata. Isključivo videti mogućnosti sa dobrim advokatom.

Napominjem nisam pravnik, ali znam malo...


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Tuzba za smetanje poseda ili ne?
PostPoslato: Utorak,19.3.2013. 14:11:47 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,16.10.2012. 14:00:06
Postovi: 15
Postovani,

zahvaljujem Vam se na odgovoru.

Puno ste mi pomogli.


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010