Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Sreda,31.8.2011. 00:38:03 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,30.8.2011. 23:58:35
Postovi: 4
Priključio sam se ovom forumu u nadi da ću dobiti odgovore na svja pitanja. Iz kratke ljubavne avanture bez mog znanja rodjeno je dete kome sam ja zvanično sudski proglašen za biološkog oca. Majka se odselila iz mesta u kome živim i tek godinu dana po rodjenju deteta podnela tužbu za dokazivanje očinstva. Nisam znao ni da je u drugom stanju a neverujem ni da sam ja otac deteta. Išao sam na DNK analizu na Biološkom fakultetu u BGD, ali to mi je i izazvalo sumnju u regularnost. Majka žene koja me je tužila radi na tom fakultetu. Ja sam sa pozivom od suda ušao u jednu prostoriju, pokazao poziv i gospodja koja je tamo radila izvadila je dve fotografije (majke i deteta) pitala me da li poznajem osobe. Odgovorio sam da majku poznajem a dete ne. Rekla mi je da sednem i bez provere mog identiteta putem Lk uzela mi bris iz usta, zahvalila se na saradnji i ja sam otišao. Sudu je došao nalaz da sam ja otac deteta. Zar nije trebalo da se istovremeno uzme bris i meni i detetu, a ja sam mogao da pošaljem bilo koga na uzimanje uzorka. Koliko je onda sve to puzdano i tačno? Sud nije uvažio ni jednu moju primedbu i zahtev da se ponovo uradi DNK analiza istovremeno i meni i detetu u nekoj drugoj ovlašćenoj ustanovi. Recite mi koja su moja prava i način da pokrenem osporavanje očinstva, jer podvlačim da je sa majkom deteta bilo seksualnog odnosa ali uvek sa kondomom pa zato ne mogu ja biti otac deteta. Sudski proces je trajao 3 godine jer je ona to tako odugovlačila pa sada su sudski troškovi i zaostale alimentacije narasle do preko 2ooo eura i ja nemam mogućnosti da to platim jer mi je prihod 12000 dinara invalidske penzije, a nemam imovinu niti sam sposoban da radim. Molim vas za savet i pomoć jer nemam para ni za advokate. HVALA


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Četvrtak,01.9.2011. 18:07:45 
Skriboman
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,25.6.2011. 03:51:04
Postovi: 128
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
Gospodine, na zalost, mislim da malo sta mozete da ucinite. Da budem precizniji, mislim da mozda i ima neke sanse, ali bilo bi pretenciozno savetovati da su sanse velike.. No, uprkos tome, hajde da probamo, mozda i nadjemo neku mogucnost..

Kazete da je vase ocinstvo utvrdjeno sudskim putem, tj na osnovu sudske presude? S jedne strane, ako podjemo od zakona...prema Porodicnom Zakonu Republike Srbije, nije dopusteno osporavnje ocinstva koje je utvrdjeno pravnosnaznom sudskom odlukom(clan 56, stav 3). Tako da, vase pitanje za podizanje tuzbe u cilju osporavnja ocinstva.. u porodicnom zakon se takva mogucnost odnosi pre svega na osporavanje bracnog ocinstva. I ocinstva koje nije utvrdjeno pravnosnaznom sudskom odlukom(nego recimo priznanjem ocinstva koje je dato pod prinudom u zabludi ili pod prinudom. Pa se u tom slucaju podnosi tuzba za ponistenje priznanja ocinstva). A ako sam ja pravilno razumeo, to nije u opisu vaseg slucaja. Dalje, vi u opisu slucaja kazete da se radi o vanbracnim intimnim odnosima, bez postojanja vanbracne zajednice zivota(kontinuirane). Kao sto ste i sami napisali u pitanju je romansa. Ipak, mislim da Ni to na zalost nije neka opipljiva argumentacija kojom se moze osporiti sudski utvrdjeno ocinstvo.

Ali, minimalna sansa ipak mozda postoji. I to u segmentu koji se odnosi na cinjenicu da se utvrdjivanje vanbracnog ocinstva upravo zasniva na posebnim postupcima(svaka drzava u svom zakonodavstvu posebno uredjje proceduru utvrdjivanja vanbracnog ocinstva, jer kod vanbracnog ocinstva i materinstva ne postoji pretpostavka o postojanju oba bioloska roditelja, kao sto je recimo u braku). Dakle, mozda bi se u vasem slucaju moglo ici na to da se osporava nacin na koji je vama utvrdjeno ocinstvo, dakle osporavati validnost same procedure kojom su pribavljeni 'materijalni dokazi'.

_________________
par in parem non habet imperium


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 18:10:20 
Skriboman
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,25.6.2011. 03:51:04
Postovi: 128
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
nastavak odgovora: dakle, ono sto bi mozda moglo biti vama u korist, jeste delimicno i nedovoljno propisno odradjena procedura analize DNK. Mada, osnovni uzorak je uzet a to je tzv bukalni bris od potencijalnog oca. Postoje i drugi uzorci(koji su uzimaju u nedostatku bukalnog brisa), ali bris je osnovni. E sad..vi kazete da vam je bris uzet na Bioloskom Fakultetu? Hm, nisam bas siguran da se tamo nalazi DNK Centar. Ovo je vazno zato sto se u DNK Centru rade testovi kada je potrebno da se priloze kao sudski dokaz, u postupku za utvrdjivanje ocinstva. To je koliko ja znam deo standardne procedure. Nisam siguran da test uradjen na Bioloskom fakultetu(mada tamo ima katedra za genetiku) moze biti koriscen kao deo dokaznog materijala na sudu.

Koliko je meni poznato takvu validnost ima pre svega test radjen u DNK Centru, gde postoji i posebno propisana procedura kada se takvi testovi rade kao dokazni materijal za potrebe sudskog postupka.

U tome mozda i jeste sansa da pokusate da osporite sudsku odluku zbog nedostataka u proceduri pribavljanja materijalnih dokaza, na kojima je doneta sudska presuda. Znaci islo bi se na osporavanje osnovnog dokaza, tj osporavanja validnosti procedure kojom je dokaz pribavljen, a samim tim pokusaj osporavanja i osnove na kojoj se temelji presuda(pobijanje presude usled ozbiljnih materijalnih nedostataka). Ali, iskreno... nisam siguran da li bi zalba na presudu imala korist.

_________________
par in parem non habet imperium


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 20:19:14 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,30.8.2011. 23:58:35
Postovi: 4
Hvala Vam na iscrpnom odgovoru, ali zar je moguće da majka ima pravo da na takav način bira oca deteta, a da muškarac ne može da dokaže da nije biološki otac, što je u mom slučaju 99%. Ako bih ja bez sudske tužbe dobio uzorak deteta za DNK analizu i u DNK centru uradio analizu koja bi dokazala da nisam biološki otac, kakva su onda moja prava i koje su dalje mogućnosti da to i dokažem. Hvala još jednom!


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 20:24:27 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,30.8.2011. 23:58:35
Postovi: 4
Mogu li ja podneti novu tužbu zbog materijalnih i nematerijalnih dokaza priloženih sudu koji nisu iz dnk centra i nisu, kako Vi kažete, validni za sud. Žalba na postojeću presudu znam da nije moguća.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 22:23:35 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,29.1.2008. 18:23:43
Postovi: 1221
Lokacija: Nis, Serbia....
Moj fakultet: PFu Nišu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Bioloski fakultet je referentna ustanova za dnk analizu ocinstva, pored nje je i Zavod za transfuziju krvi i jos mnogobrojne ustanove takvog tipa, te ne stoji teza da je to samo DNK centar koja je btw privatna kompanija. A prilikom odredjivanja DNK vestacenja, ste trebali da prigovorite da tuziljana majka radi na fakultetu, ali ste vi zastupali sami jel tako? Tuzbu ne mozete da podnese, tj. mozete ali ce biti odbacena brzinom svetlosti.....
Citiraj:
Recite mi koja su moja prava i način da pokrenem osporavanje očinstva, jer podvlačim da je sa majkom deteta bilo seksualnog odnosa ali uvek sa kondomom pa zato ne mogu ja biti otac deteta.

A i na samom pakovanju kondoma stoji da nisu 100% kontraceptivna sredstvo.
Zaboravio sam da dodam, uzeti dnk uzorci nisu dokaz, vec vestacenje Bioloskog fakulteta, te ste prigovore oko uzimanja uzoraka trebali da iznesete u primedbama na vestacenje, koje vi niste verovatno ni podneli, jel tako? Tako da ne postoji ni mogucnost benificium novonorum, tj iznosenja novih dokaza u zalbi.....A zalba za nepotpuno utvrdjeno cinjenicno stanje, hm....tanko.
Za zalbu je najbitniije da li ste se vi suprostavili odluci da dnk vestacenje odradi Bioloski fakultet, ako jeste onda ima osnova za zalbu zbog povrede postupka pa da na to zalba ide...


Poslednji put menjao zmej dana Petak,02.9.2011. 22:39:15, izmenjena samo jedanput

Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 22:37:37 
Skriboman
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,25.6.2011. 03:51:04
Postovi: 128
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pa teoretski, mozete probati i sa novom tuzbom za osporavanje ocinstva, ali kao sto vec rekoh...bice to prilicno neizvesno sa malim sansama za uspeh. Jer kao sto rekoh, prema Porodicnom Zakonu Republike Srbije, nacelno, nije dopusteno osporavnje ocinstva koje je utvrdjeno pravnosnaznom sudskom odlukom(clan 56, stav 3). Tako da zaista ne znam da li bi sud uvazio ramatranje tih propusta, da li bi uvazio novu tuzbu. A i zbog nacelnog pravila ne bis in idem( da vas sad ne zamaram oko terminologije..), tj da se po istoj stvari ne moze dva puta voditi isti spor, tamo gde je stvar pravnosnazno presudjena sudskom odlukom(ako ste propustili rok za zalbu). Drugo bi bilo recimo da ste vi dali priznanje ocinstva, u recimo zabludi ili pod prinudom. E onda bi bilo potpuno osnovano da se podnese tuzba za osporavanje. Onda bi mogli podneti tuzbu za ponovno osporavanje, sa mnogo vecim izgledima. Ovako..iskreno..ne bih da vam ulivam neku laznu nadu.

Ali evo, ogradicu se i reci da je ovo sa strucnog aspekta, moje tumacenje. Mozda ce druge kolege savetovati drugacje, jasnije, tacnije, preciznije.

_________________
par in parem non habet imperium


Poslednji put menjao Hugo Grotius dana Petak,02.9.2011. 22:46:39, izmenjena 2 puta

Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 22:40:43 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,29.1.2008. 18:23:43
Postovi: 1221
Lokacija: Nis, Serbia....
Moj fakultet: PFu Nišu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Ima osnova za zalbu iz gore navedenih razloga, ali ako su vec te stvari pokrenute u parnici....


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 22:45:11 
Skriboman
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,25.6.2011. 03:51:04
Postovi: 128
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
pa ima nekih osnova za zalbu, ali da li ce zalba biti usvojena, to je pitanje....ali neka gospodin pokusa sve sto moze, to svakako. Naravno, kao sto rekoh ako nije propustio rok za ulaganje zalbe.

_________________
par in parem non habet imperium


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: kako da oporim očinstvo?
PostPoslato: Petak,02.9.2011. 22:54:41 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,29.1.2008. 18:23:43
Postovi: 1221
Lokacija: Nis, Serbia....
Moj fakultet: PFu Nišu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Naravno ako nije propustio rok za zalbu i ako je u prvostepenom postupku prigovorio na izvodjenje dokaza vestacenjem Biloskog fakulteta jer na istom radi tuziljina majka, pa je to osnov bio za iskljucenje te ustanove kao vestaka.


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010