Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: preraspodela radnog vremena
PostPoslato: Subota,05.11.2011. 11:18:07 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,05.11.2011. 09:41:45
Postovi: 2
Koliko preraspodela može da traje u toku jedne godine.I koja su moja prava obzirom da mi poslodavac nije omogućio da iskoristim prekovremene sate kojih sad imam 316. a insistira da nastavim da radim i dalje kao da je na snazi preraspodela ili ću snositi posledice! inace preraspodela je počela od 01.04.2011 godine do 30.09.2011
unapred zahvalan.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: preraspodela radnog vremena
PostPoslato: Četvrtak,10.11.2011. 04:00:37 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,12.10.2010. 18:31:47
Postovi: 55731
Rod: Seka
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Preraspodela radnog vremena vrši se tako da ukupno radno vreme zaposlenog u periodu od šest meseci u toku kalendarske godine u proseku ne bude duže od punog radnog vremena.
U slučaju preraspodele radnog vremena, radno vreme ne može da traje duže od 60 časova nedeljno. To znači da nedeljno radno vreme može da traje duže od 40 časova, ali najduže 60 časova.

Preraspodela radnog vremena, na osnovu izričite odredbe Zakona o radu, ne smatra se prekovremenim radom.

_________________
Postani saradnik portala Mojepravo.net

PRAVILA FORUMA


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: preraspodela radnog vremena
PostPoslato: Petak,11.11.2011. 10:21:30 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,05.11.2011. 09:41:45
Postovi: 2
hvala dok se ne odužimo :D


Vrh
   
 
 Tema posta: Preraspodela poslova i radnog vremena
PostPoslato: Ponedeljak,12.12.2011. 10:28:15 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Ponedeljak,12.12.2011. 10:04:45
Postovi: 1
Poštovani,
molio bih Vas da mi pomognete u vezi sledećeg. Iskreno mi je žao što je tekst malo duži, ali sam morao da navedem sve što mislim da je vezano za moj slučaj, kako biste imali potpun uvid u situaciju.
Problem je sukob sa direktorom koji je počeo u martu ove godine i nedavno eskalirao. Radim u Kulturnom centru (KC) u jednom malom mestu već 10 godina, u računovodstvu, uspešno, u smislu da sve svoje poslove redovno i efikasno obavljam, pa i više od toga.

Upravni odbor (UO)
Sadašnji direktor je postavljen u martu 2009. godine, i odmah je formirao novi UO, iako na to po Zakonu nema pravo, niti je imao.
Pozvao me je na razgovor i rekao da želi da budem "deo tima koji pobeđuje", naveo da ću kao član UO dobijati mesečnu naknadu od 3.000 dinara, međutim, druga strana dogovora je da glasam ZA uvećanje njegove zarade na mesečnom nivou u iznosu od 30%. Nisam bio spreman na tako nešto jer sam znao da firma baš i nije bila u najboljoj finansijskoj situaciji kao i da bih izgubio kredibilitet kod svojih kolega pošto me svi smatraju izuzetno moralnim, te je on proširio priču i naveo da on, kao direktor, ima široka ovlašćenja, da može čak i da da otkaz. Naravno, to nije bilo formulisano kao direktna pretnja već samo napomena šta se može desiti ukoliko odbijem. Obzirom da nisam upoznat sa sferom prava, morao sam da prihvatim.
Sticajem srećnih okolnosti, prethodni direktor je napravio nekoliko novih i produžio par starih ugovora sa zakupcima naših poslovnih prostora, te je novopečeni direktor, ni kriv ni dužan, ubirao prihod, a i garnitura vlasti se promenila pa je imao punu podršku lokalne vlasti, dobijao skoro sva sredstva koja je zahtevao, tako da je KC poslovao sa blagim dobitkom.
Nakon dve godine, KC je ostvario nulti profit za jedan mesec, ali je direktor na sastanku UO insistirao da mu se ipak da 30% uvećanje zarade. Većinom glasova je usvojeno. Takođe, na istom sastanku odlučivalo se o sprovođenju Javnih nabavki male vrednosti, gde je direktor predočio da je potrebno postavljanje video nadzora na objekat, tako da bi ta JNMV koštala 800.000 dinara. Rekao sam da je ta cena prevelika i da takav posao ne bi smeo da košta više od 500.000 dinara, uključujući vrhunsku a ne kinesku opremu. To znam jer sam pitao prijatelja, sa kojim često sarađujem i koji se upravo tim i bavi.
Nakon tog sastanka, direktor je iz UO "izbacio" mene i mog kolegu, koji se takođe usprotivio nekoj nabavci.
Sa kolegama sam kasnije došao do saznanja da direktor nije imao pravo da izvrši izmenu članova UO, čak ni u slučaju kada je mene "vrbovao" kao ni u slučaju kada me je razrešio članstva, vec da je sindikat zaposlenih taj koji bira dva člana iz reda zaposlenih, koji bi zastupali interese Ustanove, a ne direktora. Hoteći da to pravo i ostvarimo, poslali smo dopis Osnivaču (konkretno, Komisiji za kadrovska pitanja) da nam to pravo obezbedi, ne želeći da teretimo direktora za kršenje Zakona, već isključivo da uzmemo ono što nam pripada. Da me ne shvatite pogrešno, znam veoma dobro da je vreme samoupravljanja davno prošlo, niti želim nazad u UO, nikada to nisam ni želeo, već se vodim čistom pravdom i smatram da niko nema pravo da uskraćuje ono što zaposlenom pripada. Dakle, ovo nije nikakav krštaski rat sa moje strane.
Nedugo zatim, direktor me je pozvao na razgovor i upitao šta se dešava. Nisam se svađao s njim, jer znam da svaku moju reč može da okrene i da iskoristi protiv mene, tako da sam ga potpuno smireno informisao da nije postupio u skladu sa zakonom i da radnici samo žele da ostvare svoja prava, te da ništa protiv njega nemamo, niti će ga iko prijaviti za kršenje zakona, niti ga iko u tom kontekstu pominje. Vidno potresen, počeo je da priča kako zaposleni imaju nešto lično protiv njega, kako smo ga "načepili", kako ga "ganjamo" i sl. Onda mi je rekao da će da "okrene novi list" i da se čuvam.

Poseban kolektivni ugovor (PKU)
Takođe, u isto vreme su se dešavali pregovori u vezi zaključivanja PKU.
Direktor je samoinicijativno napravio svoj predlog i dao radnicima na razmatranje i usvajanje. Jedina sporna tačka je bila član u kome je naveo da radnik može da dobije otkaz ugovora o radu po više od 50 tačaka, od kojih je većina degradirajuća a tako suptilno osmišljena, da je upravo direktor taj koji odlučuje u slučajevima gde osnov može a i ne mora da postoji. Taj predlog je pisala pravnica, zaposlena u KC na određeno vreme, koja je u tom slučaju imala ulogu daktilografa i unosila u predlog PKU ono što je on naredio. Jednom prilikom sam otišao sa kolegom do pravnice da pitam za savet u vezi PKU. Čim je to video, direktor je zvao pravnicu telefonom da dođe kod njega u kancelariju prekidajući je u pola razgovora sa nama, gde ju je opomenuo da će je prijaviti načelniku zbog ukazivanja pravne pomoći radnicima. Morala je da nas odbije, jer se uplašila. Po isteku ugovora o radu, isti joj nije produžio, već je zaposlio novu pravnicu.

Uvećanje zarade po osnovu učinka
Neupućeni bi pomislili kako je direktor izuzetno sposoban čovek, kada od mesečnog profita KC u rasponu od 0 do 3.000 dinara uspe da isplati sebi 30% uvećanje zarade kao i 2-5% uvećanja nekolicini zaposlenih, iako samo njegovo uvećanje iznosi oko 15.000 dinara.
Direktor zaradu uvećava svima, sem radnicima koji ne dele njegovo mišljenje. Dakle, tu je faktor učinka po osnovu rada isključen. Bez lažne skromnosti, moram napomenuti da nije mog znanja iz oblasti informacionih tehnologija, pola zaposlenih ne bi ni računar znali da upale, a druga polovina ne bi izvršavali poslove i radne zadatke niti u potpunosti, niti brzinom kojom inače izvršavaju, jer sam doslovno svima pomogao, uključujuci i direktora, koji je na dnu liste beznadežnih sto se tiče IT. Ne želim njegov novac, ali mi nije svejedno kad nagradi urednika koji je ostvario negativan profit za određeni program, a mene doslovno ignoriše.

Zapošljavanje
Direktor je zaposlio 6 ljudi u skoro vreme, bez adekvatne procedure, iako u ovako maloj firmi već postoji dobar višak zaposlenih.

Selektivna pravda
Uvedena nam je obaveza upisivanja prilikom dolaska i odlaska sa radnog mesta, čak i ako je to na dva minuta da se, recimo, "skokne" po cigarete u obližnju trafiku. Sate provedene na poslu direktor na kraju svakog meseca sabira, iako ne radim na normu niti mi u bilo kom drugom smislu vreme provedeno na radu određuje visinu zarade, sem zakonske regulative. Razlog? Evidentno da optuži nekog od onih koji mu "smetaju" kako imaju "manjka sati" koje moraju da "nadoknade". Tako je meni "izračunao" da sam u prvih 9 meseci tekuće godine "ostvario" 22 sata "manjka" i rekao da ću to morati da nadoknadim.
Sa druge strane, direktor sa svojom suprugom ponekad dođe u bioskop da gleda film u večernjim satima, kada portiru kaže da mu upiše da je bio na poslu dva sata, koliko u proseku traje film. Takvom dinamikom "izvršavanja radnih zadataka", on čak svakog meseca ima i "višak" sati. Takođe, jedan od njegovih pulena moze da organizuje koncert svog benda u KC i da i sam svira, da uzme honorar, ali ne zaboravi da tih par sati "tezgarenja" notira kao vreme provedeno na radu. Neretko se desi da, zbog toga sto je "sinoć zaglavio na svirci" na posao dođe 3 sata nakon početka radnog vremena, ali zato ode 2 sata pre isteka istog. Lično nemam ništa protiv toga, jer taj kolega mene ne oštećuje ni na koji način, ali me vređa činjenica da se meni broji svaki minut dok se nekolicina drugih pojavljuje i odlazi sa radnog mesta po slobodnoj volji, čak, suprotno svim zakonima logike, takvim "radom" svaki mesec imaju "višak sati".
Kraća plaćena odsustva i "bolovanja" su privilegija odabranih. Dok je na "bolovanju", radnik ide u inostranstvo sa svojim bendom da svira i zaradi. I to svi znaju.
Njegovi puleni stari godišnji odmor koriste posle 30. juna, a novozaposleni koji još uvek nemaju 6 meseci staža u firmi imaju pravo na deo godišnjeg odmora, iako ništa od toga nije u skladu sa zakonom, koliko znam.
Međutim, kada ja tražim 4 dana plaćenog odsustva, na koja po pređašnjem prekovremenom angažmanu imam pravo kao i svi drugi, dobijem 2 a to mi se rešenje dostavi u poslednji čas pre početka korišćenja traženog odsustva.

Video nadzor
Nedavno je Osnivač na našem objektu postavio video nadzor, koji mi nemamo pravo da koristimo. Ipak, direktor je u više navrata uzimao te video zapise ne bi li pratio dolaske radnika na posao i odlaske sa posla. To je proizvod pravljenja njegovog ličnog logora od ove ustanove, gde od skora moram da tražim pisani "ausvajs" da bih izašao ranije s posla, kao kada sam bio na služenju vojnog roka. Naravno, selektivna pravda je zastupljena u svim sferama, što znači da "ausvajs" nije potreban svima.
Zanima me da li direktor ima pravo da me snima i koristi snimljeni video materijal, u svrhe koje čak nigde nisu navedene, bez mog odobrenja?

Preraspodela poslova i radnog vremena
Već sam napomenuo da radim u računovodstvu vec 10 godina, standardno od ponedeljka do petka, 8 sati dnevno. U nameri da mi zagorča život što je više moguće, direktor je osmislio da pravi preraspodelu radnog vremena, poslova i zadataka. Ima nameru da mi skrati radno vreme po 1 sat dnevno i da mi da dodatno zaduženje da nedeljom radim na blagajni i prodajem karte da nadoknadim tih 5 sati, iako nema povećanja obima posla niti bilo kakvih drugih preduslova za tako nešto, drugim rečima, radimo kao i do sada. Čitao sam zakon, laički, i video da on to može da uradi u slučaju da proces rada to zahteva ili u slučaju povećanja obima posla, ali nema promene procesa rada niti bilo čega drugog, sem njegove suve inicijative.
Ako me rasporedi na blagajnu, radiću u programu za izdavanje karata kao i na fiskalnoj kasi, iako još u tom programu nisam radio a na fiskalnoj kasi ne želim da radim...da li mogu na osnovu tih stavki da osporim tu usiljenu preraspodelu?
Ne želim da radim i vikendom u firmi. Da li mogu to nekako da izbegnem? Imam ja posla vikendima, ali privatno. Radim sa prijateljem koji ima firmu za prodaju i servis računara i računarskih sistema, zarad ispomoci i usavršavanja, sticanja znanja iz oblasti umrežavanja i sl, čemu još nisam vičan, ali nisam prijavljen niti plaćen, jer radim po jednostavnom principu ispomoći - bez naknade, ali stičem znanje i iskustvo...da li mi je potrebna neka potvrda od tog prijatelja koja bi me oslobodila obaveza preko vikenda u firmi u kojoj sam zaposlen? Da li je, možda, potrebno da me prijatelj prijavi da kod njega radim dodatno, ili može bez toga?
Obzirom da se izuzetno dobro poznajem u računare (i hardver i softver) konstantno sam izložen kiši raznoraznih pitanja od strane kolega i konstantno pomažem i vršim male popravke i prepravke na računarima svojih kolega, do te mere da je to postalo skoro podrazumevano, a kada sam prvi put odbio da "popravim" nešto što se "pokvarilo" jasno sam video stvoreni animozitet kod direktora, koji mi se i dan danas ne javlja, niti komuniciramo na bilo koji način...doduše, to mi uopšte i ne smeta, ali, eto, navodim.

Moja ključna pitanja su:
* Šta da radim da osporim navedenu preraspodelu?
* Koje je zakonske odredbe direktor ovde prekršio i da li radnici mogu da se žale, i kome?
* Da li išta od ovoga što sam naveo spada u sferu zlostavljanja na radu?
* Svaki dodatni savet je dobrodošao.

Još jednom se izvinjavam zbog dužine teksta, ali mi je pomoć prekopotrebna.


Srdačno Vas pozdravljam
i unapred Vam se zahvaljujem


Vrh
   
 
 Tema posta: preraspored na nize radno mjesto
PostPoslato: Četvrtak,09.5.2013. 15:35:45 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Četvrtak,09.5.2013. 15:11:09
Postovi: 1
Moj fakultet: PF u Podgorici
Postovanje,
Molila bih za pomoc.
Vec 11 godina sam u stalnom radnom odnosu kod istog poslodavca (u pitanju je Banka).Diplomirani sam pravnik i dosadasnji radni vijek sam provela radeci kao komercijalista. Napominjem da radim u poslovnici van mog mjesta prebivalista. Poslodavac mi je usmenom razgovoru ponudio prelazak u drugu poslovnicu u mjestu mog prebivalista, pozivajuci se na Odluku nadlezne direkcije u okviru firme, na nize radno mjesto(poslovi na salteru) od onog koje trenutno pokrivam uz obralozenje da mi licni dohodak nece biti smanjen.
Uzrok ovog prerasporeda je otpustanje velikog broja radnika, pa bi mojim premjestanjem iz jedne poslovnice u drugu popunili radno mjesto radnika kome istice ugovor .
takodje mi je u usmenom razgovru receno da nemaju zamjerke na moj rad, da nisam kaznjena, vec da me salju na to radno mjesto samo zato sto mi je blize da putujem.
Vec 7 godina sam majka 2 djece, putujem na rad u drugo mjesto skoro 70 km. Do sada niko nije za to vodio racuna, a sad me salju na radno mjesto koje moze pokrivati i SSS.
Da li poslodavac ima pravo na predhodno navedeno? Sta se desava ako se izjasnim da nisam saglasna sa premjestajem?


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010