Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Novcana nadoknada za pomoc i negu
PostPoslato: Ponedeljak,13.2.2012. 14:31:02 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,19.6.2011. 06:51:18
Postovi: 33
Da li lice sa dijagnozom demencije ima pravo na tudju negu i pomoc?
U CSR su mi rekli da ima pravo po zakonu,pa me zanima da li postoji poseban clan ili vec nesto konkretno pisano u zakoniku,ko ima na to pravo.Naime moj otac ima tu dijagnozu,ja kao njegova cerka sam zakonski staratelj,podnela sam zahtev za novcanu nadoknadu 05.05.2011.i danas sam dobila resenje da smo odbijeni.Imam prava zalbe,ali opet istoj komisiji u Republickom fondu za penziono i invalidsko osiguranje.Da mi zalba ne bi bila uzaludna,molim vas da mi kazete po kom zakonu se odredjuje ko ima prava a ko ne,ili je to slobodna procena clanova komisije?


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Novcana nadoknada za pomoc i negu
PostPoslato: Utorak,14.2.2012. 07:05:47 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,19.6.2011. 06:51:18
Postovi: 33
Ne zna niko!?Evo sta sam pronasla,gospodo pravnici,pa je l ovo tacno?
socijalna zaštita


Pravo na tuđu negu i pomoćPravo na tuđu negu i pomoć može ostvariti lični penzioner, porodični i invalidski penzioner, ako je potpuno nesposoban da se stara o sebi ili ima oštećenje čula vida. Zahtev za priznavanje prava za "pomoć i negu drugog lica" podnosi se filijali u mestu prebivališta. Pre odlučivanja o ovom pravu građanin se upućuje na invalidsku komisiju radi utvrđivanja stepena nesposobnosti. Na osnovu nalaza i mišljenja prvostepene lekarske komisije odlučuje se o priznavanju prava na tuđu pomoć i negu.

U filijali osiguranici mogu dobiti uverenja o visini penzije i drugim podacima koji se vode po službenoj dužnosti. Zahtevi za izdavanje uverenja oslobođeni su plaćanja administrativne takse.


Potrebna dokumentacija :

pisani zahtev
fotokopija lične karte
fotokopija izvoda iz matične knjige rodjenih ili venčanih
fotokopija čeka od penzije
fotokopija zdravstvene knjižice
predlog za veštačenje
uverenje o nezaposlenosti
potvrda fonda PIO da nije ostvarena penzija
fotokopija medicinske dokumentacije
ukoliko je osoba rođena van teritorije Srbije - uverenje o državljanstvu.Dokumentacija potrebna za ostvarivanje različitih vrsta pomoći:
usvojenje, pravo na materijalno obezbeđenje, jednokratna novčana pomoć, pomoć u kući, pravo na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,Pravo na pomoć za osposobljavanje za rad.(preuzmi )Dokumentacija potrebna za ostvarivanje različitih vrsta pomoći

NAKNADA ZA TUĐU NEGU I POMOĆ

Pravo na naknadu za tuđu negu i pomoć imaju korisnici penzija i osiguranici kojima je, zbog prirode bolesti ili povrede, neophodna pomoć drugih u obavljanju osnovnih životnih potreba. Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo, praktično, imaju samo nepokretni, slepi, dementni i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, kao i oni koji su na dijalizi. U slučajevima kada invalidska komisija proceni da zdravstveno stanje može da se poboljša, zakazuje se kontrolni pregled.

Ova naknada trenutno (avgust 2011)iznosi 14.630,63 dinara, a prima je oko 55. 000 korisnika. Ova isplata nije uslovljena visinom drugih primanja. (januar 2012.)

Informacija preuzeta sa sajta fonda PIO

POGLEDAJTE KAKO ZAVRŠAVAJU PODNESENI ZAHTEVI (oko 60%) ZA TUĐU NEGU I POMOĆ dalje...»

Ustanove za pruženje tuđe nege i pomoći:14. Juni 2009. socijalna zaštita 0 40856
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara
Ima 6 komentara
Đorđe
December 30, 2011 - 05:03
Molio bi da mi neko odgovori na pitanje koje se odnosi na vremenski period od podnosenja zahteva te do kontaktiranja od strane komisije.Koliki je taj vremenski period,i na koji način se podnosioci obaveštavaju o datumu kada će se vršiti komisija?Najlepše hvala.
danijel
November 22, 2011 - 18:44
lLJudi owo je ne werowatno u kakwoj mi drzawi ziwimo wec dwe godine pokusawam da obnowim tudju negu i pomoc za moju baku koja je nesposobna ali koliko vidim owde wladaju korumpirami i pohlepni doktori koji ocigledno samo gledaju swoj licni interes.
naime u cemu je moj problem imam baku koja je primala tudju negu i pomoc godinu dana da bi joj jednog lepog diwnog dana prestala isplata istog,tako da taj dan i nije wise bio lep.razlog odbijanja je tzw. ne odaziwanje na komisioni pregled a za koji meni poziw nije ni stigao kada sam poslao zalbu filijali dobio sam poziv uz obrazlozenje da ja zalba usvojena i da prethodni poziwi nisu bili prawilno isporuceni,kada sam prikupio swu potrebnu dokumentaciju i otisao na komiusiju doktor je samo odokativno pregladao baku i rekao wozi je kuci i cekaj resenje.
Da bih ja danas isto i dobio sa naznakom da je odbijena i da ne postoji potreba za tudjom negom i pomoci ne nawodeci nijedan jedini razlog zbog cega je tako odluceno.pa se ja pitam: NA OSNOVU CEGA ONI ODREDJUJU KO TREBA DA PRIMA TUDJU NEGU I POMOC. NA OSNOVU PRILOZENE DOKUMENTACIJE TJ. CRNO NA BELO, ILI NA OSNOVU NJIHOVIH NELOGICNIH PRETPOSTAWKI?
http://www.zdravstvo.rs/srp/opste-infor ... c.137.html


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010