Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Prekoracenje brzine
PostPoslato: Subota,28.4.2018. 11:28:05 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,28.4.2018. 11:21:19
Postovi: 1
Potrebna mi je pomoc.

Prosle godine prekoracio sam brzinu u naseljenom mestu jer sam vozio 74 na sat.
Pre neki dan stigao poziv od suda dobio zahtev za pokretanje postupka u kojem pise da se pozivam za clan 332 zobs.

Interesuje me dali postoji nesto sa cim bi mogao da se odbranim kod sudije I sta bi uopste trebao da ispricam tamo? Kakva me kazna ocekuje nisam ranije nista imao na sudu pa mi je to nepoznato sve?
Hvala unapred..


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Prekoracenje brzine
PostPoslato: Nedelja,29.4.2018. 09:28:01 
Skriboman
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Ponedeljak,24.3.2014. 15:51:51
Postovi: 116
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Poštovani,

Potpuna kvalifikacija Vašeg prekršaja jeste prekršaj iz člana 332. stav 1. tačka 8. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Za navedeni prekršaj, u trenutku kada ste ga Vi izvršili, bila je predviđena novčana kazna od 6.000 do 20.000 dinara uz kumulativno izricanje 4 kaznena poena kao i izricanje zaštitne mere zabrane upravljanja u trajanju od 30 dana.

U međuvremenu, došlo je do izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, budući da je skoro donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (Sl. Glasnik RS 24/2018), koji je počeo da se primenjuje od dana 03.04.2018. godine.

Raspon prekoračenja brzine u naselju, u koji se i Vi uklapate (između 20 i 30 kmh), više se ne nalazi u članu 332, već je obuhvaćen novim članom 332a st. 1. tč. 4. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

E sad, taj novi član 332a se u stavu 1. tačka 4., poziva na postupanje suprotno članu 44. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima. Problem je što član 44. ZOBS nema nikakve veze sa prekoračenjem brzine u naselju, već isključivo ima veze sa prekoračenjem brzine van naselja.

Ja nemam logično objašnjenje, zašto se neko kažnjava za prekoračenje brzine u naselju suprotno članu koji ne propisuje obaveze vozača u naselju!?

Takođe, za prekršaje iz čl. 332a ZOBS predviđena je novčana kazna u fiksnom iznosu, što znači da prema odredbama izmenjenog ZOBS treba da se izda prekršajni nalog, a ne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Prekršajni nalog trebalo bi da podrazumeva, da vozače prema izmenjenom ZOBS-u u praksi ne očekuje zabrana upravljanja za prekoračenje više od 20 do 30 kmh, jer prekršajni nalog prema Zakonu o prekršajima može da se izda samo ako je predviđena novčana kazna, ali ne i kazneni poeni i zabrana upravljanja. Ta okolnost bi trebalo da bude povoljna i po Vas, jer se u slučaju izmene propisa uvek primenjuje onaj propis koji je najpovoljniji po okrivljenog (to važi u krivičnom postupku, ali jednako tako i u prekršajnom postupku).

Međutim, iako je propisan fiksan iznos novčane kazne, zaštitna mera i kazneni poeni su ostali nepromenjeni u drugim odredbama ZOBS, za svako prekoračenje više od 20kmh u naselju.

U pitanju je potpuno kontradiktorno i besmisleno rešenje izmenjenog zakona, a evo i zašto.

Ako je sa jedne strane propisan fiksan iznos novčane kazne za prekoračenje brzine više od 20 do 30kmh u naselju (za koji ZOBS u čl. 336a propisuje da se izdaje prekršajni nalog od strane policije) onda je jedina kazna koju bi vozač mogao da dobije novčana kazna kroz prekršajni nalog i ništa drugo osim toga. Ipak, u ZOBS su i dalje ostali kazneni poeni i zabrana upravljanja za ovaj prekršaj, što upućuje da ne može da se izda prekršajni nalog, jer prema Zakonu o prekršajima prekršajni nalog može da se izda samo ako je predviđena novčana kazna i ništa drugo osim novčane kazne.

Mislim da će sudije u praksi imati sasvim opravdanu dilemu, kako primeniti odredbe izmenjenog ZOBS u prekršajnim postupcima započetim pre 03.04.2018. godine, za prekršaj koji se i Vama stavlja na teret.

Mišljenja sam da bi u Vašem slučaju sud trebalo da donese oslobađajuću presudu, jer u sadašnjem izmenjenom zakonu bez ikakve dileme NE POSTOJI odredba koja sankcioniše postupanje suprotno članu 43. ZOBS, za prekoračenje brzine više od 20 do 30 kmh u naselju.

Opet ću ponoviti, tačno je da postoji sankcija za postupanje suprotno članu 44. ZOBS za prekoračenje brzine više od 20 do 30 kmh u naselju, ali je to potpuno besmisleno jer član 44. ZOBS nema baš nikakve veze sa obavezama vozača u naselju.

Voleo bih da sam u mogućnosti da Vam dam kraći i jednostavniji odgovor, međutim, u ovom trenutku postoje brojne nelogičnosti koje se tiču prekršaja koji se i Vama stavlja na teret.


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  
cronPowered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010