Pridružio se: Utorak,04.1.2011. 14:03:19 Postovi: 1
|
|
Evo ovako... U februaru 2010 napravio sam veoma glup saobracajni prekrsaj. Auto koji vozim star je 20 godina (suzuki svift) i prekidac za svetlo nalazi se na rucici za migavce. Krenuo sam sa posla oko 19:00 najnormalnije upalio svetla i tako sa novog beograda krenuo kuci. Kod partizanovog stadiona u bulevaru mira sam dajuci migavac da prestignem trolu koja je stajala u stanici ugasio sam svetla (verovatno je oslabio kontakt) i ostao samo sa pozicionim svetlima. Nisam ni primetio da u mi svetla ugasena jer je ulicno osvetljenje bilo veoma jako. 100 metara nakon toga me zaustavlja policija i pise kaznu za voznju bez dugih i kratkih svetala odnosno samo sa pozicionim svetlima. Policijski zapisnik sam potpisao. Po novom zakonu kazna za taj prekrsaj je 15000-30000din 6 bodova i 3 meseca oduzimanja dozvole. Bio sam na saslusanju ispricao sve sudiji koji se sazalio na mene ali ne moze nikako da mi pomogne i stigla mi je presuda 15500din 6 bodova i 3 meseca zabrane. Najveci problem mi je sto cu ostati bez dozvole jer radim terenski posao i najverovatnije cu dobiti otkaz jer 3 meseca necu moci da radim. Hteo bih da napisem zalbu ali ne znam ni kako ona treba da izgleda. Sam zakon je napisan meni veoma nelogicno :
NOCU, na motornom vozilu za vreme vožnje, u saobracaju na putu – MORAJU DA BUDU UKLJUCENA DUGA SVETLA – (èlan 77. stav 2).
ZAPRECENA KAZNA
a) ako nocu upravlja vozilom, na neosvetljenom delu puta, a nema ukljuceno nijedno svetlo za osvetljavanje puta, niti prednje poziciono svetlo – kazna zatvora od najmanje 15 dana i 14 KAZNENIH POENA (clan 330. stav 1. tacka 13), odnosno, u slucaju prouzrokovanja saobracajne nezgode – kazna zatvora od najmanje 45 dana i 16 KAZNENIH POENA (clan 330. stav 2). Takodje, propisana je i – zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 8 meseci, a u slucaju prouzrokovanja saobracajne nezgode – u trajanju od najmanje 10 meseci (clan 330. stav 3).
b) ako ne koristi ni duga ni kratka svetla (samo poziciona) – novcana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana (clan 331. stav 1. tacka 13), odnosno, u slucaju izazivanja opasnosti ili prouzrokovanja saobracajne nezgode – novcana kazna u iznosu od 30.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana (clan 331. stav 2). Takodje, izricu se kumulativno i 6 KAZNENIH POENA (clan 335. stav 1. tacka 30), odnosno ukoliko je prouzrokovana saobracajna nezgoda – 9 KAZNENIH POENA (clan 336. stav 1). Propisana je i – zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca (clan 338. stav 1. tacka 18).
c) ako umesto dugih – koristi kratka svetla – novcana kazna u iznosu od 5.000 dinara (clan 333. stav 1. tacka 37), odnosno, u slucaju izazivanja opasnosti ili prouzrokovanja saobracajne nezgode – novcana kazna u iznosu od 6.000 do 18.000 dinara (clan 333. stav 2). Takodje, ukoliko je prouzrokovana saobracajna nezgoda – obavezno ce se izreci – najmanje 2 KAZNENA POENA (clan 336. stav 3).
Jer nije mi logicno da se nekad pravi razlika izmedju osvetljenog i neosvetljenog puta a nekad ne. Da li imate neki primer zalbe i da li ja uopste imam nekog osnova za zalbu? U svakom slucaju svaka pomoc mi je dobrodosla. i zahvaljujem se unapred.
|
|