Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Poštovani posetioci foruma mojepravo.net,

da biste bili u mogućnosti da postavite pitanje na ovom forumu morate biti registrovani i prijavljeni.

Pogledajte video uputstvo za registraciju


Pravila za postavljanje pitanja na Pravnim savetima


1 Nemojte pisati poruke VELIKIM SLOVIMA

U forumskom bontonu velika slova (pisana sa ukljucenim Caps Lock-om) znače vikanje.
Na ovom forumu negujemo kulturnu komunikaciju i ne volimo kada neko viče.


2 Proverite sadržaje postojećih tema

Novu temu otvorite samo kad ste sigurni da na forumu nije već pokrenuta slična tema.
Nemojte ponavljati pitanje u više podforuma


3 Odaberite adekvatan podforum za svoju temu

Kada započinjete novu temu kliknite na Nova tema na podforumu kome pripada vaš pravni problem: ako je problem naslednopravne prirode (ostavinski postupak, nasleđivanje, testament, ugovor o doživotnom izdržavanju itd.) temu pokrenite u podforumu Nasledno pravo.
Ukoliko Vaše teme nema tamo gde ste je postavili, verovatno su je moderatori premestili u tematski adekvatan podforum.

4 Prepoznatljiv naslov teme

Pravilno naslovljavanje:
  - Ugovor o kupoprodaji, Naknada štete, Raskid ugovora
  - Alimentacija deteta (supružnika, roditelja)
  - Registrovanje firme, Stečajni postupak, Likvidacija preduzeća
  - Tužba (za naknadu štete; smetanje poseda; povraćaj stvari; razvod braka)
  - Predlog (za izvršenje; pokretanje ostavinskog postupka; Određivanje privremene mere)
  - Krivično delo nasilničkog ponašanja, Nasilje u porodici, Falsifikovanje, Posedovanje narkotika, Lake telesne povrede, Ugrožavanje bezbednosti

Nepravilno naslovljavanje:
Molim za pomoć, Pomoć, Molim za savet, Zgrada, Automobil, Carina, Prekršaj, Dilema, i sl.

5 Budite pismeni

Potrudite se da Vaša poruka bude uredna i pismena. Vodite računa o interpunkcijskim znakovima, velikim i malim slovima, našim karakterima (č, ć, dž,đ, ž) i pravopisu.
Neuredne poruke radije ćemo obrisati, nego trošiti vreme na njihovo uređivanje.


UPOZORENJE:
Poruke koje se objave kao odgovori na Vaše pitanja namenjeni su svim posetiocima foruma koje muče slični problemi. Vaše pitanje je neraskidivi deo teme i zbog toga Vam nije omogućeno da obrišete svoje poruke.

Imajte to na umu kada pišete svoje poruke: ukoliko želite da zaštitite svoju privatnost ne navodite podatke koji mogu otkriti Vaš identitet.


TREBA DA ZNATE:

Jedna od osnovnih ideja ovoga portala je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Obustava el. Energije
PostPoslato: Sreda,04.1.2017. 09:58:07 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,04.1.2017. 09:44:49
Postovi: 2
Lokacija: Zemun
Rod: Bata
Ovako. Nesto sam nacuo da je obustava el
Energije za domacinstvo nezakonito. Jer se el. Energija smatra OPSTE DOBRO, i da samim tim se uskracuje pravo na zivot. Posto mi u 21 veku mnogo zavisimo od isporuke elektricne energije. E, sada mene interesuje koliko je to tacno, i kako da se postavim u tom slucaju? Posto sam samostalan, i u ovoj drzavi ne moze vise da se pronadje posao na neodredjeno vreme neg se malo radi, a malo vise ne radi. Koja su moja prava u datom trenutku kad dodju one mocne cike iz EPS-a ili EDB-a posto vise ni ja ne znam ko mi isporucuje el. energiju....


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Obustava el. Energije
PostPoslato: Sreda,04.1.2017. 22:00:33 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,04.1.2017. 21:21:21
Postovi: 7
Pozdrav, odmah da kazem, nisam pravnik, advokat niti iz te struke vec neko ko jednako kao Vi voli EPS i zakone poput Zakona o energetici po kome, ( ne secam se koji je tacno clan sada) te "fine cike" imaju pravo da nam obustave isporuku el.energije, gasa, vode itd. ukoliko imamo dugovanje i, plus smo mi duzni da im omogucimo nesmetan pristup mernom mestu kako bi fino mogli da nam secnu struju. Ovo kazem buduci da sam ispavsi idiot jednom prilikom kad su cike dosle da mi recnu struju potpisala njima neki papir da ne dozvoljavam da mi iseku struju( pa posle da me teraju da placam prikljucak ponovo, mada bih ja onda morala do advokata da vidim imam li ja osnova da njih tuzim jer su mi isekli struju a nisu me utuzili za dug, a i ovi izvrsitelji isto koji su pa oni sad andrak?)
Jer, pobogu, pomislila sam, pa ljudi rade samo po nalogu su dosli i da ih ne bi ''ribali'' tamo sefovi da imaju opravdanje sto nisu zavrsili posao danas. Bas sam debil, jer, odu tada te cike a meni stigne poziv za sudiju za prekrsaje i kad tamo, sudija me lepo pouci: " Pa potpisali ste ovo''- sto ja shvatih kao pouku" Nista nikad nikom ne potpisuj vise kad dodju dusmani i tacka! Nek me tuze, nek dokazuju, ja cu da se trudim da dokazem suprotno pa kud pukne da pukne u ovoj hohstaplerskoj zemlji.
E sad, to sto ste Vi nausili da su struja, voda, gas itd. javno dobro i da je prekid isporuke istih krsenje osnovnih ljudskih prava, to je, ako se ne varam neki clan Ustava RS, koji je, molim ovdasnje pravnike i, nameravam da pokrenem tu temu odmah nakon ovog komentara Vama, najvisi akt iznad svakog zakona, pa se i ja pitam ko je bre ovde i dokle lud a ko blesav??? Zasto se svi ti pravnici i advokati i sudije u ovoj zemlji koji prvi treba da znaju koji clan kog zakona je u suprotnosti sa kojim clanom Ustava ne jave, ne pobune, ne informisu gradjane vec cute o tome? kakva je to zavera protiv nasih prava ili svi treba da budemo advokati i pravnici???!!!


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Obustava el. Energije
PostPoslato: Četvrtak,05.1.2017. 14:47:24 
Stanoviti gospodin iz Službe
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,20.1.2008. 17:01:53
Postovi: 17222
Velja1989 napisa:
Posto sam samostalan, i u ovoj drzavi ne moze vise da se pronadje posao na neodredjeno vreme neg se malo radi, a malo vise ne radi. Koja su moja prava u datom trenutku kad dodju one mocne cike iz EPS-a ili EDB-a posto vise ni ja ne znam ko mi isporucuje el. energiju....


U normalnim uslovima dostava el. energije može biti obustavljena zbog neizmirivanja obaveza. Ukoliko pripadate socijalno ugroženoj kategoriji, sa niskim prihodima, nezaposleni ste itd. možete da zahtevate status energetski zaštićenog kupca, što je osnov za izuzimanje od isključenja, kao što stoji u Zakonu o energetici:

Citiraj:
Energetski ugroženi kupac

Član 10


Energetski ugroženi kupac električne energije ili prirodnog gasa je kupac iz kategorije domaćinstvo (samačko ili višečlana porodica), koje živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom na kome se meri potrošnja električne energije ili prirodnog gasa, koje troši maksimalnu količinu električne energije ili prirodnog gasa u skladu sa aktom iz stava 8. ovog člana, pod uslovima propisanim ovim zakonom (u daljem tekstu: energetski ugroženi kupac).

Status energetski ugroženog kupca stiče se na osnovu akta organa nadležnog za socijalna pitanja.

Domaćinstvo može steći status energetski ugroženog kupca na sopstveni zahtev ako:

1) pripada kategoriji sa najnižim prihodima po članu domaćinstva koji se utvrđuju u skladu sa aktom koji donosi Ministarstvo, uzimajući u obzir sve članove domaćinstva i svu nepokretnu imovinu u zemlji i inostranstvu;

2) ne poseduje, odnosno koristi drugu stambenu jedinicu, osim stambene jedinice koja po strukturi i površini odgovara potrebama domaćinstva u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast socijalnog stanovanja.

Status energetski ugroženog kupca na sopstveni zahtev može steći i domaćinstvo čijem članu zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije ili prirodnog gasa može biti ugrožen život ili zdravlje, što se dokazuje na način bliže propisan aktom iz stava 8. ovog člana.

Status energetski ugroženog kupca može se steći i na osnovu zahteva koji se podnosi jedinici lokalne samouprave, a koja izdaje akt o sticanju statusa za energetski ugroženog kupca.

Energetski ugroženi kupac izuzev domaćinstva iz stava 4. ovog člana ima pravo na isporuku električne energije ili prirodnog gasa u količinama i uz umanjenje mesečne obaveze plaćanja na način bliže utvrđen propisom iz stava 8. ovog člana.

Sredstva za ostvarivanje prava energetski ugroženih kupaca obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Vlada bliže propisuje kriterijume za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, način zaštite, sadržinu zahteva, uslove, rok i postupak za sticanje statusa, kao i dokaze koji se prilažu uz zahtev, količine električne energije ili prirodnog gasa za koje se energetski ugroženom kupcu umanjuje mesečna obaveza plaćanja, način izdavanja akta o sticanju statusa i sadržinu tog akta, način vođenja evidencije i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa.

_________________
"Everything I tell you is a lie. Every question I ask is a trick. You will find no truth in me." - Vergere


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Obustava el. Energije
PostPoslato: Petak,06.1.2017. 02:33:48 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Sreda,04.1.2017. 09:44:49
Postovi: 2
Lokacija: Zemun
Rod: Bata
Захваљујем на одговору..


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010