Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Opšta pravila foruma mojepravo.net
PostPoslato: Četvrtak,26.1.2012. 11:28:37 
Site Admin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,23.10.2007. 11:52:37
Postovi: 7234
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
A. OPŠTA PRAVILA UČESTVOVANJA U DISKUSIJAMA:

A1. Pravna, društvena i studentska pitanja, te druženje i zabava, glavne su teme foruma Mojepravo.net

A2. Obaveza svakog člana foruma je da širi pozitivnu energiju. Ne tražite na forumu neprijetelje, već prijatelje. U svakoj prepisci pođite od stava da je sagovornik dobronameran.
Nemojte ulazite u sukobe. Ako Vas neko uvredi prijavite poruku moderatorima.

A3. Molimo Vas da na forumu koristite latinicu.
Opredeljenje za latinicu nije motivisano ideološkim, već isključivo praktičnim razlozima (održavanje baze, pozicioniranost na pretraživačima, popularnost forumskih sadržaja na svim prostorima na kojma se govori sličan jezik...).
Na ovaj način pomažete da forum beleži veći broj poseta, a time i da bude primamljiviji za oglašivače i pokazujete da ste prijatelj ovog foruma.

A4. Pre nego što otvorite novu temu, pretražite forum kako biste proverili da li se već diskutovalo o Vašem pitanju. Nema potrebe ponovo pokretati istu diskusiju.

A5. Poštujte tematsku raspodelu. Ne skrećite razgovor. Ako želite da prodiskutujete o nečemu što nije predmet razgovora u kom učestvujete, otvorite slobodno novu temu.

A6. Trudite se da u naslovu teme napišete ono o čemu želite da razgovarate. Naslovi tipa: „Upomoć“, „Pomoć potrebna“, „Imam jedno pitanje“ i sl. samo mogu da odmognu i vama i drugima. Dobrim odabirom naslova brže će se naći neko ko zna odgovor na pitanje, a ako se kasnije pojavi neko drugi s istom ili sličnom nedoumicom, lakše će pronaći odgovor pretragom foruma.

A7. Trudite se da poruke koje pišete imaju što manje tipografskih i gramatičkih grešaka. Koristite naše karaktere (č, ć, š, ž, đ, dž).

A8. Poštujte autorska prava. Kada navodite (citirate) tekst u svojoj poruci navedite i izvor.

A9. Ukoliko su postavljena posebna pravila na određenom podforumu, poštujte ih. Ukoliko postoji konflikt opštih i posebnih pravila, prednost se daje posebnim pravilima, na mestu gde je predviđeno njihovo važenje.

B. OPŠTA PRAVILA PONAŠANJA:

B1. Uvažavajte sagovornike.

B2. Diskutujte argumentima. Trudite se da ono što tvrdite potkrepite nekim izvorom, bilo linkom bilo bibliografskim podatkom.

B3. Ne insistirajte na odgovorima. Ako neko ima odgovor na vaše pitanje, odgovoriće. Uporno insistiranje može samo da proizvede suprotan efekat.

B4. Ukoliko primetite neku poruku koja ne poštuje pravila foruma mojepravo.net, prijavite poruku uredniku (moderatoru) dotičnog foruma. Dugme za prijavu se nalazi u donjem desnom uglu svake poruke, u obliku znaka uzvika. Koristite ovu opciju kada je neophodno i nemojte je zloupotrebljavati.

B5. Ukoliko imate zamerku na neki postupak urednika, obratite se administratoru foruma.

B6. Svako je odgovoran za sadržaj svojih poruka.

C. NEDOZVOLJENO NA FORUMU:

C1. Nepristojnosti, vređanja po ličnoj, političkoj, nacionalnoj, rasnoj religijskoj ili nekoj drugoj osnovi, kao i uvredljivi sadržaji profila, nisu dozvoljeni.

C2. Reklamiranje i promocija veb-stranica s nelegalnim sadržajem nisu dozvoljeni, kao i reklama drugih komercijalnih sadržaja bez dozvole administracije foruma.

C3. Objavljivanje tuđih ličnih podataka bez dozvole je zabranjeno. Izuzetak od ovoga su javno dostupni lični podaci.

C4. Ćaskanje (engl. chat) se može obavljati na temama predviđenim za to.

C5. Lične poruke upućene jednom sagovorniku šaljite putem Privatne poruke, a ne na javnoj temi.

C6. Poruke koje nemaju veze s glavnom temom (engl. off-topic) nisu poželjne. Takve poruke, ukoliko se razvije zanimljiva rasprava, biće izdvojene u posebnu temu. Međutim, bez obzira na to, trudite se da ne skrećete tok razgovora; bolje pokrenite novu diskusiju, kao što je već naznačeno u tački A5.

D. NAČINI I METODI REŠAVANJA PROBLEMA

D1. Moderatori i administratori su zaduženi za rešavanje problema na forumima, svako u svom domenu. Oni obezbeđuju poštovanje pravila ponašanja korišćenjem raspoloživih metoda. Korisnicima nije dozvoljeno da sami rešavaju kršenje pravila, vec u slučaju problema treba da se obrate administratorima i urednicima.

D2. Poruke i teme u kojima se krše pravila administrator i urednici mogu da izmene uklanjanjem neprihvatljvog sadržaja ili brisanjem u celosti.

D3. Svako ko prekrši pravila na forumu može biti opomenut, privatnom porukom ili javno, zavisno od procene administratora ili urednika koji opominje.
Korisniku može biti i zabranjen pristup forumu ili podforumu, privremeno ili stalno.
Ukoliko je prekršaj drastičan ili je korisniku ranije već zabranjivan pristup, zabrana pristupa se može sprovesti i bez opomene. Zabrana pristupa se smatra najoštrijom reakcijom i administracija foruma je koristi samo ukoliko drugo rešenje nije moguće. Ukoliko postoje opomene od strane administratora ili moderatora, pokušajte da ih uvažite. Forumska pravila su pravila zajednice i pre svega njihovo sprovođenje omogućava da ta zajednica bude funkcionalna.

D4. Korisnik kome je zabranjen pristup može se na forum prijaviti pod novim imenom i prema njemu neće biti sprovođene sankcije ukoliko ne krši pravila foruma. Ukoliko ponovo prekrši pravilnik, tretiraće se kao da nastavlja ranije neprihvatljivo ponašanje. Pravljenje dvostrukih naloga samo po sebi nije dozvoljeno.

I poslednje i najvažnije pravilo:
družite se, pomažite se i iznad svega, lepo se provedite!

_________________
Ad eundum quo nemo ante iit.
To boldly go where no man has gone before.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Opšta pravila foruma mojepravo.net
PostPoslato: Subota,27.10.2012. 12:24:54 
Forumski mačor
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,28.10.2008. 19:41:00
Postovi: 47757
skrećem pažnju svim posjetiocima foruma da obrate pažnju na svoje ponašanje...

znam da mnogi od vas nemaju volje niti interesovanja da pročitaju sva ova opširna pravila ali morate znati da, kao što kaže latinska poslovica ignorantia legis neminem excusat, tako će se i ova pravila shodno primjenjivati na sve vas, pa i na one koji ih ne poznaju...

osim toga određena pravila bi trebalo da su opštepoznata svima...
kao na primjer zabrana offtopic-ovanja...
to je poprimilo ozbiljne razmjere gotovo na čitavom forumu...ne možete se osjećati slobodnim da tek tako skrećete sa teme kad god vam to padne na pamet...
moderatori generalno imaju velikog razumijevanja za manja i kratkotrajna odstupanja ali to je sve...

otvaranje tema koje se poklapaju sa već postojećim temama, ne-čitanje prethodne diskusije, zatrpavanje tema dezinformacijama, smajlijima, nekulturno ophođenje u komunikaciji sa sagovornicima, ignorisanje moderatorskih upozorenja, bahatost i arogancija...
sve pojave koje su dosta prisutne u prethodnom periodu (naročito u dijelu foruma vezanom za PF u BG ali ne samo tu) i koje neće biti tolerisane...

imajte na umu i da su moderatori vaše kolege a ne neki javni službenici koji vam stoje na usluzi non-stop i koji su dužni da trpe sve vaše ispade...
nemojte zloupotrebljavati korektnost i moderatora ali i generalno drugih forumaša...

ovo je opšte upozorenje svima i nije nešto što je stavljeno na raspravu...


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  
cronPowered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010