Mojepravo.net   Pravni adresar   Dešavanja   Pravna literatura   E-kolumne   Studentski blog   Moj fakultet ZABAVA|    * Humor   * Igrice   * Telo i um  

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Pravila foruma


Jedna od osnovnih ideja ovoga porta je podizanje pravne kulture, a ona podrazumeva visoku svest građana da se za pravna pitanja angažuju profesionalci koji su za to i kvalifikovani i koji su odgovorni za svoj rad.

Stoga je i smisao ovog foruma da dobijete samo osnovne informacije o vašim pravnim problemima, a nikako da one zamene angažovanje stručnih lica u rešavanju tih problema.

Odgovori koji dobijate na ovom forumu ni u kom slučaju ne mogu nadomestiti angažovanje advokata, niti autori odgovora i urednik foruma snose odgovornost za posledice Vašeg rukovađenja ovde iznetim stavovima.

Pokušaćemo da Vam pomognemo našim viđenjima Vašeg problema, ali najdobronamerniji savet koji Vam možemo dati jeste da u daljim fazama obavezno angažujete advokata ili se obratite službi Pravne pomoći.Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ] 
Pronađi:
Autoru Poruka
 Tema posta: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Utorak,06.9.2011. 16:06:25 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,04.6.2011. 16:03:48
Postovi: 45
Do sada nisam imao posla sa sudovima i advokatima a nazalost sad imam ito mnogo a evo o cemu se radi.
Pre nekih 2 do 3 godine doslo je do sukoba u porodici najpre izmedju oca i majke(razvod) a posto smo ja i brat stali na stranu majke otac se i na nas okomio.Trenutno zivimo u selu u kuci koju smo zajednicki sagradili i ta kuca spada u podjelu bracne tekovine izmedju majke i oca a po tuzbi majke(otac je prvi podnio tuzbu za razvod braka i sudski su se razveli) u medjuvremenu otac nagovara svoju sestru da podigne tuzbu protiv mene da prisvoji kucu koju smo takodje zajednicki gradili a koja se nalazi u gradu i ta kuca je na moje ime 1/1 a takodje i plac na kome se kuca nalazi.Znaci moja tetka je po nagovoru moga oca pokrenula tuzbu da je kuca pravljena za nju i da je to ona sve finansirala(zivi i radi u Nemackoj i drzavljanin je Nemacke) a da se ja samo formalno vodim kao vlasnik. Normalno(daleko od normalnog) otac je njoj bio svedok i jos par njih je svedocilo kao i moje tetke kcerka pa cak su platili i advokata koji je prevodio taj plac kad je kupovan da svedoci i njegova izjava na sudu je bila da je bilo reci da se plac kupuje za moju tetku a da se ja samo formalno vodim kao kupac(cista laz al kako dokazat) a da se nije to navelo u ugovoru iz razloga sto on nasu porodicu dugo godina poznaje, ostali svedoci medju kojima i majstori koji su zidali kucu ni jedan nije rekao da je prilikom gradnje iko spominjao tu moju tetku da se za nju gradi kuca niti je ona ikada krocila nogom u to dvoriste i kucu..Njena kcerka tj.moja rodica je takodje izrekla mnogo neistine a sto je bilo i za ocekivati.Mojih svedoka nije bilo mnogo svega 3 (majka,brat i rodjak),jos ima jedno rociste pa posle je presuda mene zanima kakvi su izgledi sto se mene tice i da li sta moze povoljno uticati na mene sto je od kupovine placa i gradnje kuce proslo 10 odnosno 8 godina, mislim na vreme kada je podignuta tuzba 2009 god.Takodje sam zaboravio napomenut da je u tuzbi za podjelu bracne tekovine tetka mome ocu svjedok (a on je bio njoj u mom sporu) i da napomenem da mi je brat takodje na privremenom radu u Nemackoj i da je i on vecim djelom ucestvovao u gradnji te kuce


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Utorak,06.9.2011. 16:26:22 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,29.1.2008. 18:23:43
Postovi: 1221
Lokacija: Nis, Serbia....
Moj fakultet: PFu Nišu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Hmm, pa dokazite da ste svojim parama kupovali plac i gradili kucu. Znaci priznanica kojom ste isplatili novac, racunu za gradjevinski materijal, ugovor o kupoprodaji, kupac koji treba da posvedoci da ste vi kupili plac i da vas brat svedoci o tome. Drugo advokata ste trebali da se angazujete da se isti pozove na pretpostavku potpunosti isprave predvidjenu ZOO jer "vazi samo ono sto je u formi, tj ispravi iskazano, tj da ugovoru stoje prodavac i kupac, od kojih nijedan nije tetka. Svako potrazivanje tetke moze da bude samo obligaciono pravno ako ih dokaze, tj da joj vratite pare koje je eventualno ulozila, ali nikako da joj se prizna pravo svojine. Treba isticati da izmedju vas i tetke nema ni ugovora koji svedoci o takvom odnosu izmedju vas. Advokat i samo advokat.


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Utorak,06.9.2011. 22:13:48 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,04.6.2011. 16:03:48
Postovi: 45
Da dokazem da sam svojim parama kupovao plac i gradio ito priznanicama to nemam osim svedocenja majke, brata i rodjaka a zena sto je prodala zemljiste je stara tako da ne prihvata da se maltretira po sudu a kada bih i pristala rekla bih istinu za razliku od advokata koji je lagao,neznam sad i ako je ubedim da li bih sudija prihvatio jer bilo je jedno rociste i moji svedoci su dali izjavu a ima jos jedno sa izjavom jos dva svedoka sa tetkine strane zatim sledi presuda.Zaboravio sam reci da otac ima sve priznanice o kupovini materijala za gradnju kuce na svoje ime i on je svedocio da je on radio za njene potrebe.Moji dokazi su samo ugovor o kupovini placa sa prodavcem koji je prosao kroz sud itd. i gradjevinska dozvola o gradnji kuce i sva moguca dokumentacija je na moje ime nema nigde ni jedne reci o tetki.Advokata imam ali sobzirom koliko ga placam cini mi se a i plasim se da ne odradjuje kvalitetno to za sta ga placam a cuo sam da nije pametno menjati ga sad kada je sudjenje pri kraju


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Subota,10.9.2011. 14:16:25 
Skriboman
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,25.6.2011. 03:51:04
Postovi: 128
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
U svemu ovome sto ste opisali, vidim sledece nedoumice:

Prvo kazete da je ta kuca deo imovine koju su vas otac i majka stekli tokom trajanja braka? Ok, Onda, ta kuca sasvim sigurno ulazi u deobu zajedncke imovine. Dalje, s obzirom da je brak razveden po tuzbi( a ne sporazumno) vasa majka dodatno ima mogucnost da zahteva veci udeo u deobi zajednicke imovine, s'tim sto mora i dokazati da je ona zaista najvecim delom ucestvovala u ulaganju. Tako da, moje misljenje je da vasa majka u tom segmentu ima i odredjenu prednost u odnosu na vaseg oca, ali Ako dokaze da je ona najvecim delom ucestvovala u finansiranju izgradnje. Sud u nacelu kod deobe zajednicki stecene movine polazi od pretpostavke da su udeli supruznika jednaki, pa stoga treba dokazati da li je jedan od supruznika imao objektivno vece ucesce, veci doprinos u toj imovini.

Drugo, kazete da se kuca ' samo formalno vodi na vas'. I kazete da vas otac nagovara sestru da podnese tuzbu protiv vas? Samo ne vidim po kojem osnovu.... Kada je rec o nepokretnostima, pred zakonom je vlasnik ono lice koje poseduje pravno valjan pravni osnov(npr ugovor) i koje je upisano u zemljisne knjige. Dakle, bez obzira na to ko privredjuje i ulaze u nepokretnost, zakonski(dakle legitimni) vlasnik je lice koje je prema pravnom osnovu i prema izvodu iz zemljisnjih knjiga upisan kao vlasnik. I naravno na cije ime dolazi porez. Ako posedujete valjan pravni osnov i ako ste upisani, uknjizeni kao vlasnik, i ako na vase ime dolazi porez, onda ste Vi pred zakonom legitimisani kao Vlasnik. Sve ostalo..dakle nekakva kvazi kupovina za racun sestre vaseg oca..itd sve to pada u vodu Ako ste vi u ugovoru naznaceni ugovorna strana, i posebno ako ste uknjizeni kao vlasnik kuce.

_________________
par in parem non habet imperium


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Petak,16.12.2011. 15:52:19 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,04.6.2011. 16:03:48
Postovi: 45
Sudjenje je zavrseno pre dva dana i za 15 dana sledi presuda a u zavrsnom izlaganju advokata tuzitelja tj.moje tetke sad je nasla da se poziva na nekakav Pactum fiducia-sporazum prema kome je tuziteljica (moja tetka) kao fiduciant prenjela pravo na brata(moga oca) a potom na tuzenog tj.mene pravo da kupi plac i zakljuci kupoprodajni ugovor sa prodavcem te tako dogovorio pactum fiducie prema kome je fiduciant-tuzeni po zavrsetku odnosno po izgradnji objekta bio duzan kada to zatrazi tuziteljica da na nju kao fiducianta prenese njeno pravo tj.pravo vlasnistva na nekretninama koje je fiduciant naosnovu prava koje je na njega prenijeto trebao da kupi za fiducijenta.

To je sve naravno laz i nema ni jedna rijec istine u njihovom zavrsnom izlaganju ali pitam se koliko ce to uticat na presudu i da li je tacno da to zavrsno izlaganje advokata i jedne i druge strane nema skoro nikakvog znacaja za sam ishod spora nego su prvenstveno vazne izjave svjedoka i naravno dokumenti.
Nebih sad ponovo objasnjavao o cemu se vodi spor(pisao u prvom postu) nego samo me zanima koliko taj Pactum fiducia ima uticaja na sam ishod spora mada to prvi put cujem?


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Subota,24.12.2011. 18:49:42 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,27.3.2011. 15:59:17
Postovi: 30
Lokacija: Београд
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Magistar prava
MMladen napisa:
........ Pactum fiducia-sporazum prema kome je tuziteljica (moja tetka) kao fiduciant prenjela pravo na brata(moga oca) a potom na tuzenog tj.mene pravo da kupi plac i zakljuci kupoprodajni ugovor sa prodavcem te tako dogovorio pactum fiducie prema kome je fiduciant-tuzeni po zavrsetku odnosno po izgradnji objekta bio duzan kada to zatrazi tuziteljica da na nju kao fiducianta prenese njeno pravo tj.pravo vlasnistva na nekretninama koje je fiduciant naosnovu prava koje je na njega prenijeto trebao da kupi za fiducijenta...........samo me zanima koliko taj Pactum fiducia ima uticaja na sam ishod spora mada to prvi put cujem?

Поштовани,

мени све ово делује као ноторна бесмислица, па чак ми се чини да може да се подведе под злоупотребу процесних овлашћења.......наравно, свако је властан да износи аргументе који му иду у корист, међутим, чини ми се да суд не би требао да пресуди у корист Вашег оца и тетке. Наравно, потребно је видети о чему се ради конкретно и онда наступити са контрааргументима..........

поздрав и све најбоље!


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Nedelja,25.12.2011. 11:59:49 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,04.6.2011. 16:03:48
Postovi: 45
Hvala KoleBGD,znam samo da je sudija pitao advokata(tuzitelja tj.moje tetke) po kom pravnom osnovu sticu prava na nekretninama pa je njihov advokat vjerovatno iz tog razloga naveo taj pojam pactum fiducia.Moje misljenje,mozda i gresim nemam pojma o pravu.
Puno hvala,pozdrav


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Petak,30.12.2011. 16:03:04 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Subota,04.6.2011. 16:03:48
Postovi: 45
Ja izgubih spor,ne vredi ni ZK niti 1/1 niti ista.
Kakve su mi sanse u zalbi i da li se vredi zalit,da li je istina da zalbom imam vrlo male sanse nekih 1% ?
Da li se ovom zalbom sve zavrsava ili imam jos nekih nacina da pobijem ovu presudu i obnovim sve,znaci posle zalbe ima li pravo na jos sta ili je tad tuzba pravosnazna tj. kraj


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Petak,30.12.2011. 18:20:37 
Zaslužni građanin
OffLine
Korisnikov avatar
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Utorak,29.1.2008. 18:23:43
Postovi: 1221
Lokacija: Nis, Serbia....
Moj fakultet: PFu Nišu
Pravničko obrazovanje: Diplomirani pravnik
Probajte zalbom u svakom slucaju, ako ne prodje to je to.....


Vrh
   
 
 Tema posta: Re: Utvrdjenje prava svojine na nekretninama
PostPoslato: Petak,30.12.2011. 20:04:24 
Pismeni član
OffLine
Profil
Pošalji privatnu poruku

Pridružio se: Nedelja,27.3.2011. 15:59:17
Postovi: 30
Lokacija: Београд
Rod: Bata
Moj fakultet: PF u Beogradu
Pravničko obrazovanje: Magistar prava
MMladen napisa:
Ja izgubih spor,ne vredi ni ZK niti 1/1 niti ista.
Kakve su mi sanse u zalbi i da li se vredi zalit,da li je istina da zalbom imam vrlo male sanse nekih 1% ?
Da li se ovom zalbom sve zavrsava ili imam jos nekih nacina da pobijem ovu presudu i obnovim sve,znaci posle zalbe ima li pravo na jos sta ili je tad tuzba pravosnazna tj. kraj

Поштовани,

преко оваквог форума можете видети само основне ствари. За све даље је потребно је да се обратите адвокату. Значи, мора да се изврши увид у предмет, прочита пресуда и уколико постоји основ, поднесе жалба. Иначе, често ми се догађа да странка преко телефона исприча једно, док увидом у предмет се испостави нешто 2,3...или превиди да спомене чињенице које су, по њеном мишљењу небитне, а уствари врло битне........

поздрав


Vrh
   
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Idi na:  Powered by phpBB © phpBB Group
Mojepravo.net 2010