Bata napisa:
„ако због болести или старости примаоца издржавања уговор није представљао никакву неизвесност за даваоца издржавања“.
Da ne bih pokretao novu temu, smatram da je i ova odgovarajuća...
Elem, može li malo više na temu te "neizvesnosti!"? Šta je to zapravo? Nisam pravnik, no koliko razumem, u pitanju bi morala biti neka teža, neizlečiva, sa skorim smrtnim ishodom, bolest koja za mene, kao nekoga ko bi trebao da izdržava to lice, u trenutku potpisivanja takvog ugovora ne predstavlja neizvesnost, te se postupak može pokrenuti u smislu da sam ja to znao, nadao se skoroj smrti izdržavanog lica, kako bih nasledio ono što se ugovorom o izdržavanju definiše. Da li sam u pravu? Dakle, znao sam te sam iz koristoljublja sklopio ugovor sa tim izdržavanim licem.
Na koji način neko može da dokaže i ospori taj ugovor u parnici pred sudom? Da li opet dobro razumem - morali bi postojati određeni lekarski izveštaji za izdržavano lice, a iz perioda potpisivanja ugovora, o ozbiljno narušenom zdravlju? Ili kako? Šta ukoliko je izdržavano lice dobroga zdravlja a desi se da premine par meseci nakon potpisivanja ugovora?
Dalje, da li spomenuta "neizvesnost" ima neki "rok trajanja" u smislu - ako je licu koje će biti izdržavano tada rečeno da će živeti najviše još 10 godina i sa tim saznanjem, ja sa tim licem potpisujem ugovor, da li se isti u tom slučaju može osporiti!? Drugim rečima, postoji li razlika i određena "težina" te "neizvesnosti" ukoliko je nekome ostalo još 10 ili 1 godina života?
Zaista bih cenio ukoliko bi mi neko mogao dati malo više (pravnih) informacija po ovom pitanju...
Hvala unapred!