AleksaV napisa:
Q1
Prvo pitanje da li napadač može da napusti teritoriju SR pre suđenja imajući u vidu da je građanin nemačke?
Q2
Mup odbija da mi da na uvid zapisnik i govore da ga šalju sudiji za prekršaje. Da li je to zaista tako, zar ja nemam pravo da vidim zašta ih terete, jer sam ja žrtva napada?
Q3
Da li postoji neki obrazac za podnošenje krivične prijave?
Imam papire iz Urgentnog centra gde samo navode na šta se žalim ali na rendgenu nema preloma tako da ne konstatuju ništa. Slomili su mi veom skup telefon HTC ... ukrali ličnu kartu.
....
A1
Ukoliko je prosledjen slucaj prekrsajnom sudu, verovatno ce ta lica biti gonjenja za remecenje javnog reda i mira, preciznije izazivanje tuce ili ucestvovanje u njoj, odnosno biti gonjena po cl. 344. KZ. Sto se tice Vaseg pitanja da li moze napadac da napusti zemlju to zavisi od suda i od saslusanja tih lica, i sta je istrazni sudija ili eventualno nadlezni u organu unutrasnjih poslova utvrdio njihovim saslusanjem. Da li ce sud pod uslovom uzajamnosti, ustupiti gonjenje za prekrsaj stranoj drzavi u kojoj ucinilac prekrsaja koji je strani drzavljanin ima mesto prebivalista ukoliko ona to molbom zahteva od naseg pravosudja to zavisi od suda, posto su ta lica pustena na slobodi, verovatno je istrazni sudija iz okolnosti slucaja procenio da nema razloga za zadrzavanje tih lica u pritvoru.
A2
Ukoliko je sacinjen zapisink o saslusanju lica, i Vi i Vas prijatelj ste dali izjave, kao i ta lica koja su saslusana, imate pravo na uvid u zapisnik ili da vam on bude procitan na vasem zahtevu, ne znam zasto vam ne daju to.
A3
Mozete podneti krivicnu prijavu. Ona se podnosi javnom tuziocu, sudu ili organu unutrasnjih poslova.
Medjutim posto ih je vec policija privela i uputila slucaj prekrsajnom sudu, vec postoji prijava protiv njih za nasilnicko ponasanje i remecenje javnog reda i mira, verovatno cete dobiti poziv za rociste u prekrsajnom postupku, na kome ce te moci da iznesete Vas prijatelj i Vi vasu stranu price.
Po mom misljenju mozete podneti privatnu krivicnu tuzbu, da predlozitu sudu saslusanje okrivljenih i Vas i Vaseg prijatelja, eventualnih ocevidaca, da pribavite izvestaj o ranijim eventualnim osudama okrivljenih ako postoje, dokaz da su vam slomili tel i ukrali licnu kartu ukoliko je moguce, a sto se tice ovog sto su vam konstatovali u UC, to mozda nece proci jer vam nije konstatovano nista.
Mozda ce vam neko od kolega dati prakticniji savet i odgovore na Vasa pitanja, sacekajte pa cete videti sta ce drugi napisati.
Obrazac za krivicnu prijavu ili privatnu krivicnu tuzbu mozete naci na interenetu pa videti kako to izgleda.